Szívbetegség: tesztelje, mennyire egészséges a szíve!

Jól tudjuk, hogy az egészséges életmód jelentősen csökkentheti a szívbetegség és a szívroham kockázatát. Mindenekelőtt fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztása, az elegendő testmozgás friss levegőn és a lehető legkevesebb stressz. Az első számú felelős mégis a dohányzás! Ellenőrizzük, mikor érdemes orvoshoz fordulni!

Így csökkentheti a vércukorszintjét

A megemelkedett vércukorszint a cukorbetegség tipikus jele. A diabéteszesek száma rohamosan nő, a betegeknek általában gyógyszerekre vagy inzulinra van szükségük a vércukorszint szabályozásához. A vércukorszint csökkentése gyakran természetes módon is lehetséges, az alábbi tanácsok azoknak is hasznosak lehetnek, akik szeretnék megelőzni a cukorbetegséget.

Kevés kalória – csökkenő vércukorszint

A kalóriaszegény étrend vélhetően ráveszi a testünket, hogy égesse el a zsírt a máj és a hasnyálmirigy körül. Az itt felhalmozódó zsír akadályozza a szervek megfelelő működését, ami miatt csökken az inzulintermelés, és megemelkedik a vércukorszint. Ha azonban a szervezet hirtelen kevesebb kalóriát kap, ennek a zsírnak az elégetéséből nyer energiát.

Tompítja az agyat a magasabb vércukorszint

Rossz hír az édesszájúak számára: a túl sok cukor árt a memóriának. A vércukorszint alacsonyan tartása ugyanis jót tesz az agynak, míg a túl sok édesség fogyasztása, illetve a más okból felszökött érték memóriaproblémákat okozhat – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a vércukorszint beállítása segíthet megelőzni a korral járó szellemi hanyatlást.

A demencia kapcsolatban áll a vércukor magas szintjével

A magas vércukorszint fokozza a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázatát – még akkor is, ha nem áll fenn valódi cukorbetegség. A Washingtoni Egyetem munkatársai mintegy 2000, 65 éves kor feletti egyén elemzése alapján jutottak arra a következtetésre, hogy az ötéves periódusban mért, átlagosan túl magasnak bizonyuló vércukorszint a szellemi hanyatlás fokozott kockázatával társul.

Nemcsak finom, de egészséges is a mangó

Az amerikaiakat sújtó két legkomolyabb egészségügyi probléma, az elhízás és a rák áll annak az új kutatásnak a középpontjában, amelynek során a mangó potenciális jótékony egészségügyi hatásait vizsgálták meg nemrég az Oklahoma Állami Egyetem tudósai. A Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) keretein belül ismertetett előzetes kutatási eredmények szerint a mangó jótékony hatással lehet a vércukorszintre és segíthet a gyulladásos folyamatok kordában tartásában is.

Jót tesz a szívnek a keserű csokoládé

A csokoládé valószínűleg mindannyiunk tiltólistáján szerepel, ha éppen fogyókúrázunk, pedig csak arra kellene odafigyelnünk, hogy milyen fajtát választunk, és persze mértékkel fogyasszunk belőle. Bár a csokoládé nem éppen arról híres, hogy egészséges, a jó hír az, hogy van kivétel, mégpedig a keserű csokoládé. Sőt a San Diego Állami Egyetem tanulmánya szerint még a szívbetegségek kockázatát is csökkenti.

10 tipp a vércukorszint csökkentésére

A magas vércukorszint a cukorbetegség jele. Aki ebben szenved, gyógyszert kell szednie és/vagy inzulint kell magának beadnia. A vércukorszint csökkentése azonban természetes úton is lehetséges – tippeket adunk arra, hogyan próbálhatjuk ezt megtenni. A házi módszerek természetesen nem helyettesítik a gyógyszerek használatát! Aki nem szenved cukorbetegségben, az is megszívlelheti a tanácsokat, éppen a betegség megelőzése érdekében.

Az agy is szerepet tölt be a vércukorszint szabályozásában

Ismert, hogy az agynak működése biztosításához folyamatosan cukorra van szüksége, ezért nem lenne meglepő, hogyha az anyagcsere befolyásolásán keresztül hatna a szervezetben keletkező cukormennyiségre. Az agy ilyenfajta szerepét már korábbi vizsgálatok rágcsálókban bizonyították, azonban az eredmények ellentmondásosnak bizonyultak, emiatt nehéz volt azokat emberi szervezetre átültetni.

A cukor gyengíti a memóriát?

Előfordul, hogy nem jutnak eszébe a nevek? Belép egy szobába, és nem tudja, miért ment oda? Elfelejt egy szót a mondat közepén? Idősebb korban ezek az események egyre gyakrabban következhetnek be, és sokan azt hiszik, hogy ezek az Alzheimer-kór jelei, pedig az esetek többségében csupán az öregedéssel együtt járó természetes emlékezetgyengülésről van szó.