A cukor gyengíti a memóriát?

Előfordul, hogy nem jutnak eszébe a nevek? Belép egy szobába, és nem tudja, miért ment oda? Elfelejt egy szót a mondat közepén? Idősebb korban ezek az események egyre gyakrabban következhetnek be, és sokan azt hiszik, hogy ezek az Alzheimer-kór jelei, pedig az esetek többségében csupán az öregedéssel együtt járó természetes emlékezetgyengülésről van szó.

A cukor gyengíti a memóriát?Annak ellenére azonban, hogy ezek a kognitív változások természetesek, a kognitív hanyatlás nem elkerülhetetlen. A jó hír az, hogy a hanyatlás hátterében álló agyi változások többségét egészséges életmóddal meg lehet előzni. Az egyik legfontosabb információ pedig az, hogy a magas vércukorszint hozzájárul a kognitív hanyatláshoz.

Régóta tudjuk, hogy a rövid távú memória zavarai a hippokampusz nevű agyi rész egyik területének csökkent vérellátásával függ össze. A Columbia Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói nemrég azt is kimutatták, hogy a hippokampusz csökkent vérátáramlása a megnövekedett vércukorszintnek tudható be. A szakértők szerint a hatás már akkor is érzékelhető, ha a vércukor szintje csak enyhén magas. Ez a felfedezés megmagyarázza az öregedéssel járó kognitív hanyatlást is, mivel a vércukor szabályozásának képessége a kor előrehaladtával romlik.

Mit tehetünk azonban a vércukorszint egyensúlyban tartása, a cukoréhség leküzdése és kognitív képességeink megőrzése érdekében? Íme, néhány jó tanács:

  • Csökkentsük minimálisra a cukorbevitelünket, főként a finomított szénhidrátok fogyasztását, amelyeket a szervezet gyorsan cukorrá alakít át. Kerüljük a feldolgozott szénhidrátokat, például a süteményeket és kekszeket.
  • Fogyasszunk egészséges szénhidrátokat fehérjével, amelyek még inkább elősegítik a vércukorszint szabályozását.
  • Fogyasszunk egészséges zsírokat, például omega-3 zsírsavakat, amelyek szintén segítenek a vércukorszint szabályozásában.
  • Végezzünk rendszeres aerob testmozgást. Ezzel növelhetjük a legjobban az inzulinérzékenységet és fokozhatjuk az egészséges glükózanyagcserét.
  • Ügyeljünk az egészséges vércukorszintre. Ha idősebb korban felfelé mozdul, beszéljünk orvosunkkal a szinten tartás megfelelő stratégiáiról. Egészséges életmóddal megelőzhetjük a 2-es típusú diabéteszt és ennek előjelét, az inzulinrezisztenciát.
  • Megfelelő stresszkezelés. A hosszan tartó, szélsőséges stressz károsíthatja a hippokampusz működését. Lassú légzőgyakorlatokkal és meditációval megnyugtathatjuk elménket, ellazíthatjuk a testünket, és csökkenthetjük a stressz káros hatásait.

(Forrás: Medipress)