45 jó ok arra, hogy kevesebb cukrot együnk

Egy új kutatás szerint legalább 45 jó okunk van arra, hogy csökkentsük az ún. hozzáadott cukor mennyiségét. Számos vizsgálat bizonyította a sok cukor negatív hatásait, és ezek alapján a hozzáadott cukor fogyasztását a napi kalóriabevitel 10%-a alá kellene szorítani. Megerősítette ezt legutóbb a British Medical Journal című orvosi folyóirat is.

Hiperaktivitás és cukor

Nyári táboraim remek alkalmat adnak arra, hogy tanulmányozzam, megfigyeljem a gyermekeket. Mivel a korosztály széles, beleláthatok a generációk jellemébe, érdeklődési körébe, játszási szokásaiba. Nagyon jó, közvetlen kapcsolatot ápolok a szülőkkel is, ezt igen fontosnak tartom. Őszintén tudok velük beszélgetni a gyermekről, minden gonoszkodás nélkül.

Mi mindentől lehet hasmenésünk?

A hasmenést mindenki szeretné elkerülni, mégis gyakori probléma, különösen nyáron. Számos oka lehet, nem csak a mosatlan gyümölcs, zöldség. Néha fertőzés okozza, más esetekben gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik, de okozhatja pl. cöliákia és bélgyulladás is. Jó tudni azonban, hogy az arra érzékenyeknél ennivalók is okozhatnak hasmenést.

Nyomozzunk, van-e hozzáadott cukor az ételben!

Egyre gyakrabban halljuk, hogy szervezetünknek nincs szüksége hozzáadott cukorból származó szénhidrátra. Kerüljük tehát, vagy korlátozzuk a minimumra a cukortartalmú italok és édességek fogyasztását, a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek pedig nem javasoltak. Érdemes észben tartani, amikor az élelmiszerek címkéjét olvassuk: 4 g cukor = 1 teáskanálnyi.

Ezért ne hizlalja a gyermekét!

Aggasztó tény, hogy az 1-3 éves gyerekek a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják naponta. A következmények magukért beszélnek: a 2 év alatti magyar kisgyermekek ötöde túlsúlyos vagy elhízott, és ez felnőttként is komoly egészségügyi problémákat – szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget – okozhat.

A cukor egészséges alternatívái (2.)

A cukorpótlók, mint a stevia, xilit vagy a szacharin nemcsak sok diétás termékben találhatók meg, hanem egyre inkább használjuk ezeket a mindennapi sütés-főzésnél is. Különösen a cukorbetegek számára jó alternatíva az édesítőszer, de jó a fogaknak vagy kalóriacsökkentésre is. Melyek az előnyei és hátrányai a különböző cukorhelyettesítőknek?

A cukor egészséges alternatívái (1.)

A cukorpótlók, mint a stevia, xilit vagy a szacharin nemcsak sok diétás termékben találhatók meg, hanem egyre inkább használjuk ezeket a mindennapi sütés-főzésnél is. Különösen a cukorbetegek számára jó alternatíva az édesítőszer, de jó a fogaknak vagy kalóriacsökkentésre is. Melyek az előnyei és hátrányai a különböző cukorhelyettesítőknek?

Több cukor van a gyömbérsörben, mint a kólában

Mégsem a kóla a legveszélyesebb ital? Sokan pedig ezt tartják a leginkább ártalmasnak, mivel magas koffeintartalma mellett rengeteg cukor is van benne. A nálunk még nem túl divatos gyömbérsör azonban lényegesen ártalmasabb, még ha erről kevesen is tudnak: egy pohárnyiban 38,5 gramm cukor található, ami nyolc teáskanálnyi cukornak felel meg.

Étel az agynak – az Alzheimer-kapcsolat

Amit megeszünk, az kulcsszerepet játszik számos krónikus betegségben. Az agykutatásban pedig újabban kapcsolatot látnak a zsírban, cukorban gazdag étrend, illetve a szervezet gyulladásos állapota, az inzulin működési hibája és az Alzheimer-kór között. A telített zsírok és a cukor fogyasztásának csökkentése segíthet a gyulladás mérséklésében.

A rák és a cukros italok kapcsolata

A cukrozott italok fogyasztása és daganatos betegségek kialakulása közötti kapcsolatban meghatározó szerepe van a társadalmi-gazdasági státusznak, a kornak, nemnek és a tumor fajtájának. Bár az emberek többsége tudja, hogy a túlzott cukorfogyasztás egészségtelen, azzal nincsenek tisztában, hogy mennyi cukrot fogyasztanak valójában a cukrozott üdítőitalokkal.