A rák és a cukros italok kapcsolata

A cukrozott italok fogyasztása és daganatos betegségek kialakulása közötti kapcsolatban meghatározó szerepe van a társadalmi-gazdasági státusznak, a kornak, nemnek és a tumor fajtájának. Bár az emberek többsége tudja, hogy a túlzott cukorfogyasztás egészségtelen, azzal nincsenek tisztában, hogy mennyi cukrot fogyasztanak valójában a cukrozott üdítőitalokkal.

A cukorbevitel és a cukrozott italok fogyasztása összefüggést mutat az elhízással, diabétesszel, szív- és anyagcsere betegségekkel, valamint a daganatos megbetegedésekkel. Ahogy egyre több ember él túl tumoros folyamatokat, úgy válik egyre fontosabb kockázati tényezővé az elfogyasztott cukor mennyisége.

Fánk: csupa cukor

A vizsgált populáció 15,7%-ára volt jellemző a cukrozott italokból származó magasabb cukorfogyasztás. Azok, akik túléltek daganatos megbetegedést, kevesebb cukrot fogyasztottak – ezt a magasabb életkorral és a nemmel hozták összefüggésbe. A méhnyakrákon átesett nők cukorbevitele átlagosan 60 g/nap, míg az egyéb tumoros betegséget túlélők átlagosan 30-40 g cukrot fogyasztanak naponta.

Az édesített italokból eredő magasabb cukorbevitel azokra jellemző, akik fiatalabbak, férfiak, feketék, túlsúlyosak, dohányoznak, alacsonyabb a jövedelmük, legmagasabb iskolai végzettségük a középiskola.

Habár az emberek többsége tudja, hogy a túlzott cukorfogyasztás egészségtelen, azzal nincsenek tisztában, hogy mennyi cukrot fogyasztanak valójában a cukrozott üdítőitalokon keresztül.

Az American Heart Association által ajánlott édes italokból származó heti cukorfogyasztás 450 kcal. Fontos népegészségügyi feladat a cukorfogyasztást célzó intervenciós programok kiterjesztése az alacsonyabb társadalmi rétegekre, férfiakra, daganatot túlélt és egészséges emberekre egyaránt.

A tanulmány a Translational Cancer Research folyóiratban jelent meg.