Több cukor van a gyömbérsörben, mint a kólában

Mégsem a kóla a legveszélyesebb ital? Sokan pedig ezt tartják a leginkább ártalmasnak, mivel magas koffeintartalma mellett rengeteg cukor is van benne. A nálunk még nem túl divatos gyömbérsör azonban lényegesen ártalmasabb, még ha erről kevesen is tudnak: egy pohárnyiban 38,5 gramm cukor található, ami nyolc teáskanálnyi cukornak felel meg.

A gyömbérsör mostanában divatos italnak számít, legalábbis az Egyesült Államokban és Angliában. Kézműves termékként árulják, hagyományos receptet emlegetnek, és különleges, gyógyhatású összetevőket is rebesgetnek egyes változatok esetében.

Gyömbér és cukor

A különbség a gyömbérsör és a kóla között főként azóta szembeszökő, mióta egyre több üdítőt gyártó cég jelenti be, hogy csökkenti termékei cukortartalmát. A Tesco pl. legutóbb 4,8 gramm cukor/100 ml-ben határozta meg a maximumot, míg korábban 9,7 gramm volt a hátérték.

Miközben az üdítőitalokban lassanként világszerte csökken a cukor, a gyömbérsör még mindig rendkívül cukros, ami sokakban nem is tudatosodik. Mindez pedig nemcsak a fogak romlásához, hanem túlsúly kialakulásához is vezet.