Kóla, a kalciumrabló

A zöldséges egyetlen zacskóba tesz kétféle vásárolt terméket azzal, hogy így kevesebb műanyagot használunk. Egyetértek vele, és megemlítem, hogy gyerekkoromban a tejet is a magunkkal vitt kannába vagy üvegbe mérték ki a boltban. Tovább beszélgetünk a témáról. Példákat mond, köztük azt, hogy régebben a kólás palack is üvegből volt, most meg műanyagból készül.

Igyunk inkább saját üdítőt!

Üdítőitalon az alkoholmentes frissítőket értjük, amelyek sokszor szénsavasak, édeskés-savanykás ízűek. A szén-dioxid mellett tartalmazhatnak édesítőszert, aromát, gyümölcskoncentrátumot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Az üdítők előállításánál nem takarékoskodnak a cukorral, éppen ezért ezek gyakran magas kalóriatartalmúak és egészségtelennek tekinthetők.

Több cukor van a gyömbérsörben, mint a kólában

Mégsem a kóla a legveszélyesebb ital? Sokan pedig ezt tartják a leginkább ártalmasnak, mivel magas koffeintartalma mellett rengeteg cukor is van benne. A nálunk még nem túl divatos gyömbérsör azonban lényegesen ártalmasabb, még ha erről kevesen is tudnak: egy pohárnyiban 38,5 gramm cukor található, ami nyolc teáskanálnyi cukornak felel meg.

Rákkeltő karamell a kólákban

A kólának és más, sötét színű üdítőitaloknak karamellel adják meg a színét. A színezékben található 4-metilimidazol (4-MEI) rákkeltő vegyület, de koncentrációja még ugyanannál a márkánál is eltérő lehet, attól függően, hol gyártották. Szükséges-e a karamell az üdítőitalokba? A 6 éven felüliek fele az USA-ban legalább napi egy adag kólát megiszik.

Kóladiéta: nagyobb has, magasabb vérnyomás

Különös vállalkozásra szánta rá magát egy ötvenéves férfi. Elhatározta, hogy kóladiétába fog, hogy bebizonyítsa, milyen káros hatású a világ legnépszerűbb italának fogyasztása. Mindössze 30 nap elteltével már drasztikus változások mutatkoztak a férfi egészségi állapotában, megnőtt a hasa és a derékmérete, súlya pedig több mint 12 kg-mal gyarapodott.

A kávé, a kóla és az energiaital butítja a kamaszokat

Azok a tizenévesek, akik naponta három doboz energiaitalt vagy három üveg kólát isznak, jelentősen kevesebbet alszanak – állítják a svéd kutatók. A szakértők aggódnak, amiért a fiatal felnőttek koffeinfogyasztása 70 százalékkal nőtt az elmúlt 30 évben. Állatkísérletek során kiderült, hogy a rágcsálóknál ez a vegyület lassítja az agyfejlődést.

Ismét mondjuk: a túlzott kólaivás veszélyes!

Időről időre visszatérő téma a kólafogyasztás és annak veszélyei. Írtunk már arról, hogy a legismertebb kólákban használt mesterséges barnás színezőanyag növeli a rák kockázatát; hogy a diétás kóla fogyasztása növeli az érrendszeri megbetegedések kockázatát; hogy a kólaivás elősegíti   a csontok törékenyebbé válását. Ezúttal itt egy újabb kutatási eredmény: a túlzott kólaivás életveszélyes aritmiát okozhat.

A kóla színezőanyaga rákot okozhat

A legismertebb kólákban használt mesterséges barnás színezőanyag növeli a rák kockázatát, állítja egy befolyásos amerikai lobbycsoport, akik szerint be kellene tiltani az anyagot.