A kóla színezőanyaga rákot okozhat

A legismertebb kólákban használt mesterséges barnás színezőanyag növeli a rák kockázatát, állítja egy befolyásos amerikai lobbycsoport, akik szerint be kellene tiltani az anyagot.

ColaAz említett üdítő italok barnás színét adó karamellszínezék két olyan rákkeltő vegyi anyaggal szennyezett, amelyeket azonnal be kellene tiltani, állítja a CSPI egészségügyi lobby egyik képviselője.

A cukor megolvasztásával előállítható hagyományos karamellel szemben a mesterséges karamellt úgy állítják elő, hogy a cukrot ammóniával és szulfitokkal reagáltatják magas nyomáson és magas hőmérsékleten. A kémiai reakciók következtében létrejön a 2-MI és a 4-MI nevű anyag, melyekről korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy tüdő-, máj- és pajzsmirigyrákot, vagy leukémiát okoznak a kísérleti egerekben.

Az Amerikai Nemzeti Toxikológiai Program munkatársai szerint is egyértelmű bizonyítékok vannak, hogy a 2-MI és a 4-MI karcinogének az állatok esetében, ezért valószínűleg az emberekre nézve is rákkeltő hatásúak. A Kaliforniai Egyetem kutatói jelentős mennyiségű 4-MI-t mutattak ki öt különböző márkájú kólában.

Michael F. Jacobson, a CSPI igazgatója egy petíciót küldött az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához, melyben kifejtette, hogy a rákkeltő színezőanyagoknak semmi keresnivalójuk az élelmiszeriparban. A CSPI ezzel együtt elismerte, hogy valójában nagyon kicsi a rák kialakulásának kockázata, és az egy doboz kólában található 10 teáskanálnyi cukor sokkal ártalmasabb az egészségre, mint a vitatott mesterséges színezék.

(Forrás: Medipress)