Rákkeltő karamell a kólákban

A kólának és más, sötét színű üdítőitaloknak karamellel adják meg a színét. A színezékben található 4-metilimidazol (4-MEI) rákkeltő vegyület, de koncentrációja még ugyanannál a márkánál is eltérő lehet, attól függően, hol gyártották. Szükséges-e a karamell az üdítőitalokba? A 6 éven felüliek fele az USA-ban legalább napi egy adag kólát megiszik.

Az üdítőital-fogyasztók egy elkerülhető és szükségtelen rák-kockázatnak vannak kitéve, méghozzá egy olyan összetevő miatt, amelyet kizárólag esztétikai célból adagolnak az üdítőkhöz – jelentette ki Keeve Nachman, az Élhető Jövő Élelmiszergyártás programjának igazgatója, a Johns Hopkins Egyetem oktatója. Nachman becsléseket végzett a karamellel színezett üdítőitalokból eredő 4-MEI expozícióra, és modellezte a rendszeres üdítőital-fogyasztásból eredő lehetséges rák-kockázatot.

Ez a karamell nem ugyanaz2013-ban az Élhető Jövő Központ 110 üdítőital minta 4-MEI koncentrációját elemezte. (Az üdítőitalokat Kaliforniában és New Yorkban, az üzletekből szerezték be.) Az eredményeket összevetették a Nemzeti Egészség- és Táplálkozási Felmérés fogyasztási adataival, hogy felbecsüljék, mekkora kockázat éri a népességet a 4-MEI rákkeltő anyag miatt.

Az előző kutatás a maga 110 mintájával nem volt elég nagy ahhoz, hogy valamely márka fogyasztását ajánlják – vagy ne ajánlják –, vagy következtetéseket vonjanak le bizonyos márkákról, azt azonban megállapították, hogy a 4-MEI szintje erősen változó. Jelentős eltérés van, de nemcsak a minták közt, hanem ugyanazon a típusú italon belül is.

A diétás kólák esetében például egyes mintákban magasabb volt a vegyület koncentrációja, míg más minták nagyon alacsony koncentrációban tartalmazták azt. Jelenleg nincs szövetségi korlátozás a 4-MEI vegyületre élelmiszerekben és italokban. A Consumer Reports – amely hozzájárult a kutatáshoz – kérvényt adott be az FDA-hoz (Food and Drug Administration), hogy állítson fel határértéket.

Ez az elemzés megerősítette azt a feltevésünket, hogy az emberek jelentős mennyiségű üdítőt isznak, ami szükségtelenül növeli rákkockázatukat, főleg, ha ezeket az italokat egy életen át fogyasztják.

A kutatók nagyon eltérő 4-MEI koncentrációt találtak a kaliforniai mintákban: jóval kisebb volt a vegyület szintje a kaliforniai, mint a New York-i üdítőkben. A jelenséget a kutatók annak tulajdonítják, hogy Kaliforniában hatékonyabb a szabályozás. Arra is felhívják a figyelmet, hogy „lehet úgy gyártani az italokat, hogy kevesebb 4-MEI keletkezzen.”

A karamellről, mint színezőanyagról érdekes tényeket olvashatnak ide kattintva.