A kávé, a kóla és az energiaital butítja a kamaszokat

Azok a tizenévesek, akik naponta három doboz energiaitalt vagy három üveg kólát isznak, jelentősen kevesebbet alszanak – állítják a svéd kutatók. A szakértők aggódnak, amiért a fiatal felnőttek koffeinfogyasztása 70 százalékkal nőtt az elmúlt 30 évben. Állatkísérletek során kiderült, hogy a rágcsálóknál ez a vegyület lassítja az agyfejlődést.

A kávé, a kóla és az energiaital butítja a kamaszokatA tudósok attól tartanak, hogy a koffeintartalmú italok gátolhatják a gyerekek agyának fejlődését is, mivel akadályozzák a mélyalvást, ami kulcsfontosságú a biológiai folyamatok szempontjából. A kevesebb mélyalvás növeli az olyan problémák kockázatát, mint a skizofrénia, a szorongás, a kábítószer-használat és a személyiségzavarok. 

A patkányokon folytatott kísérletek eredményei arra engednek következtetni, hogy a gyerekekre és a serdülőkre rossz hatással van a nagymennyiségű koffeinfogyasztás, ami kólából és energiaitalokból is származhat. Kiderült ugyanis, hogy már 300-400 milligramm koffein is negatív következményekkel jár, ami 3-4 doboz energiaitalnak vagy ugyanannyi csésze kávénak felel meg. 

A svéd kutatók az agy tizenéves kori fejlődésére összpontosítottak, amiben a felnőtt létre való felkészüléskor megsemmisülnek a fölöslegessé váló idegi kapcsolatok. A folyamatban fontos szerepet játszik az alvás. „Az agy működése tulajdonképpen a mélyalvás során optimalizálódik. Egyes idegpálya-kapcsolatok erősödnek, míg mások gyengülnek, hogy még hatékonyabbá váljon a rendszer” – magyarázta Reto Huber professzor, a Zürichi Egyetemi Gyermekkórház professzora, aki felhívta rá a figyelmet: a koffeinnel dúsított ivóvizet kapó patkányok mélyalvása jelentősen kevesebb volt, mint a sima vizet ivóké. Sőt, agyukban több idegi kapcsolat volt jelen, ami arról árulkodik, hogy lemaradtak a fejlődésben – olvasható a PLoS ONE című szakfolyóirat hasábjain. 

Egy másik friss kutatás szerint a cukros üdítőitalokat fogyasztó gyerekek már ötévesen erőszakosabbak és gyengébb koncentrálóképességűek.