Mire jó, ha jó, a taurin?

A taurin (kétes) hírnevet szerzett az energiaitalok adalékanyagaként, mint a bennük található koffein hatásának fokozója és az emberi teljesítmény növelője. A taurin azonban természetes összetevőként is jelen van a szervezetben, hozzájárul a zsírok emésztéséhez. Milyen hatással van a szervezetre, és milyen mellékhatásai lehetnek az energiaitalokban?

Miért lehetnek károsak az energiaitalok?

Az energiaitalok évek óta egyre népszerűbbek: a munkahelyeken azért isszák, hogy javítsák a teljesítményt, a partikon a fáradtság ellen fogyasztják. A gyerekek és a fiatalok is egyre inkább ezekhez az italokhoz nyúlnak az egyszerű üdítők helyett – anélkül azonban, hogy azokra a nem kívánt mellékhatásokra gondolnának, amelyeket a serkentő italok okozhatnak.

Alkohol és energiaital együtt: gyorsabban berúg!

Sokan esküsznek a vodka és a Red Bull kombinációjára, de a Jäger is népszerű a különféle energiaitalokkal kombinálva. A gond csak az, hogy ha ilyesmit iszunk, utána még jobban kívánjuk a szeszt, és így jóval többet ihatunk a kelleténél. A koffein miatt nem érezzük annyira az alkohol részegítő hatását, így nem vesszük észre, mennyire is vagyunk ittasak.

Az energiaitalok fiatalkori cukorbetegséget okozhatnak

A koffeinnel teli energiaitalok inzulinrezisztenciát válthatnak ki, ami növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Azoknak a tinédzsereknek a szervezete, akik egy kis doboz cukormentes, de magas – 208 mg-os – koffeintartalmú energiaitalt elfogyasztottak, lassabban dolgozta fel a cukrot, mint azoké, akik a koffeinmentes változatot választották.

Energiaitaloktól hirtelen szívhalál?

Olyan fiataloknál, akik egészségesnek látszanak, de rejtett szívproblémájuk van, energiaitalok hatására fennállhat a hirtelen szívritmuszavar kockázata. Még pitvari remegést is megfigyeltek egy 13 éves serdülőnél – ami igazán ritkán fordul elő gyerekeknél – fociedzés közben, miután energiaital fogyasztása után. A rejtett koffeinnel nem számolnak.

Ne adjon energiaitalt a gyereknek!

Már egy doboz energiaital, napi 50 mg koffein is elég ahhoz, hogy egy hatévesnél fiatalabb gyereknél mérgezést okozzon, ami szívritmuszavarral, idegrendszeri problémákkal vagy akár agyvérzéssel is járhat. Bár a termékeken jól láthatóan feltüntetik, hogy gyerekek és várandós nők számára nem ajánlott, ezt sokan mégis figyelmen kívül hagyják.

Vashiányt okoz az energiaital

Egyre több kamaszlány küzd vashiánnyal azért, mert túl sok energiaital fogyaszt, a koffein ugyanis gátolja a szervezetet abban, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, különösen vasat tudjon felvenni. A vashiány Nagy-Britannia leggyakoribb táplálkozási problémája: kutatások szerint a 11 és 24 év közötti lányok és nők kb. 40 százaléka küzd vashiánnyal.

Az energiaital káros a tinik egészségére

Az energiaital teljesítményjavító hatása a reklámok révén már jól ismert, ám egy friss kutatás szerint a koffeines üdítő fogyasztása rosszabb mentális egészségi állapottal függ össze a tizenévesek körében. A szakértők szerint korlátozni kellene a tinik hozzáférését az energiaitalokhoz, illetve csökkenteni az egy adagban található koffein mennyiségét.

Az energiaitalok erősítik a szívösszehúzódást

A német Bonni Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy a koffeinnel teli energiaitalok megváltoztathatják a szívritmust, ugyanis még az italok elfogyasztása után 17 órával is erősebb szívizom összehúzódásokat mértek. A kutatócsoport úgy nyilatkozott, hogy a gyerekek és bizonyos egészségügyi problémában szenvedők emiatt inkább kerüljék ezek fogyasztását.

A kávé, a kóla és az energiaital butítja a kamaszokat

Azok a tizenévesek, akik naponta három doboz energiaitalt vagy három üveg kólát isznak, jelentősen kevesebbet alszanak – állítják a svéd kutatók. A szakértők aggódnak, amiért a fiatal felnőttek koffeinfogyasztása 70 százalékkal nőtt az elmúlt 30 évben. Állatkísérletek során kiderült, hogy a rágcsálóknál ez a vegyület lassítja az agyfejlődést.