Az energiaitalok fiatalkori cukorbetegséget okozhatnak

A koffeinnel teli energiaitalok inzulinrezisztenciát válthatnak ki, ami növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Azoknak a tinédzsereknek a szervezete, akik egy kis doboz cukormentes, de magas – 208 mg-os – koffeintartalmú energiaitalt elfogyasztottak, lassabban dolgozta fel a cukrot, mint azoké, akik a koffeinmentes változatot választották.

A vancouveri Nemzetközi Diabétesz Konferencián ismertetett kutatási eredmények alapján az előbbi csoport vércukor- és inzulinszintje egyaránt emelkedett, míg a koffeinmentes változatot fogyasztóknál ezek a számok a normális tartományban maradtak.

A koffein a veszélyesEgyértelmű, hogy a koffein az, ami a problémát okozza. Az energiaitalokban található cukor nem hordoz magában ilyen jelentős veszélyt – mondja a kutatást vezető Jane Shearer, a kanadai University of Calgary diabéteszkutatással foglalkozó professzora.

Dr. Jan Hux, a Kanadai Diabétesz Szövetség szakembere szerint az eredmény azért is aggasztó, mert a kamaszok vércukorszintje azután sem csökkent, hogy a szervezetük inzulint kezdett termelni, noha az inzulin feladata az, hogy a vércukrot kordában tartsa.

Azt hinnénk, ha az inzulin magas, a vércukorszint lemegy. Itt viszont az derül ki, hogy a koffein inzulinrezisztenciát okoz, vagyis a szervezetnek több inzulint kell termelnie ahhoz, hogy elérje ugyanazt a hatást – mondja Hux.

Ez azért problematikus, mert az inzulinrezisztencia az első lépés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezető úton. A szakemberek szerint korrekt tájékoztató kampányokra van szükség, emellett a koffeintartalmú üdítőitalok áfáját is emelnék.