Ne adjon energiaitalt a gyereknek!

Már egy doboz energiaital, napi 50 mg koffein is elég ahhoz, hogy egy hatévesnél fiatalabb gyereknél mérgezést okozzon, ami szívritmuszavarral, idegrendszeri problémákkal vagy akár agyvérzéssel is járhat. Bár a termékeken jól láthatóan feltüntetik, hogy gyerekek és várandós nők számára nem ajánlott, ezt sokan mégis figyelmen kívül hagyják.

Ne adjon energiaitalt a gyereknek!Az Egyesült Államokban az elmúlt három év során több mint 2000 hat éven aluli gyereket kellett kórházba vinni amiatt, mert valamilyen energiaitalt fogyasztott. Steven Lipshultz, a Michigan Gyermekkórház munkatársa elmondta, hogy ezek az italok az ilyen fiatal szervezet számára nagyon megterhelőek lehetnek, és bár a termékeken jól láthatóan feltűntetik, hogy gyerekek és várandós nők számára nem ajánlott, ezt sokan mégis figyelmen kívül hagyják.

A szakember számításai szerint már napi 50 mg koffein elég ahhoz, hogy egy hatévesnél fiatalabb gyereknél mérgezést okozzon, míg egy tízévesnél a káros mennyiség 80 mg-nál, egy tizenkét évesnél pedig 100 mg-nál kezdődik. Egy félliteres energiaital átlagosan 160 mg koffeint tartalmaz, amely mindhárom korosztályra vonatkozóan bőven túl van a biztonságos határon. Különösen nagy a kockázat azoknál a gyerekeknél, akik cukorbetegek vagy figyelemzavaros hiperaktivitással küzdenek.

Az energiaitalok azonban nem csupán koffeintartalmuk miatt jelentenek veszélyt a gyermekek számára, hiszen számos egyéb összetevőt is tartalmaznak, melyeket eddig még nem teszteltek olyan szempontból, hogy gyerekeknél milyen hatást váltanak ki. A szakemberek szerint ezért 18 év alatt egyáltalán nem lenne szabad semmilyen energiaitalt fogyasztani, és ezekre a termékekre pontosan olyan szigorú szabályokat kellene alkalmazni, mint a dohánytermékekre vagy az alkoholtartalmú italokra.