Az energiaital káros a tinik egészségére

Az energiaital teljesítményjavító hatása a reklámok révén már jól ismert, ám egy friss kutatás szerint a koffeines üdítő fogyasztása rosszabb mentális egészségi állapottal függ össze a tizenévesek körében. A szakértők szerint korlátozni kellene a tinik hozzáférését az energiaitalokhoz, illetve csökkenteni az egy adagban található koffein mennyiségét.

Az energiaital káros a tinik egészségéreA Preventive Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányt a Waterloo-i Egyetem és a Dalhousie Egyetem szakértői készítették. Az eredményekből kiderült, hogy a középiskolások hajlamosabbak a depresszióra és a marihuána-fogyasztásra, amennyiben több energiaitalt isznak a társaiknál.

„Bár az összefüggés oka továbbra is tisztázatlan, mégis közegészségügyi aggályt vet föl, hiszen az energiaitalok egyre népszerűbbek a tinik körében” – mondta a kutatást vezető Sunday Azagba, a Waterloo-i Egyetem szakértője. „Ezek az italok a rövid távú jótékony hatásuk miatt vonzzák a fiatalokat, mivel a koncentrációs képesség javulását, jobb hangulatot, valamint testi-szellemi felpezsdülést ígérnek” – tette hozzá Dr. Azagba.

A 8 210 megkérdezett középiskolás csaknem kétharmada ivott energiaitalt legalább egyszer az elmúlt évben, több mint ötödük pedig havonta legalább egyszer. A fiatalabb diákok hajlamosabbak voltak az energiaitalozásra, mint idősebb társaik.

„A marketing kampányok a fiatalok és a fiatal felnőttek csábítására irányulnak. Ez veszélyes kombináció, mivel náluk a legnagyobb a szerfüggőség kialakulásának kockázata” – nyilatkozta Dr. Azagba.

Az energiaitalok számos negatív egészségügyi hatással járnak, beleértve a szív- és érrendszeri panaszokat, az alvászavarokat, az idegességet és az émelygést. A mellékhatásokat az üdítők magas koffeintartalma okozza.

„Az összefüggések révén az adatok több, mint aggasztóak” – összegezte Dr. Azagba, aki szerint felvilágosító kampányokra lenne szükség a témában.