Miért lehetnek károsak az energiaitalok?

Az energiaitalok évek óta egyre népszerűbbek: a munkahelyeken azért isszák, hogy javítsák a teljesítményt, a partikon a fáradtság ellen fogyasztják. A gyerekek és a fiatalok is egyre inkább ezekhez az italokhoz nyúlnak az egyszerű üdítők helyett – anélkül azonban, hogy azokra a nem kívánt mellékhatásokra gondolnának, amelyeket a serkentő italok okozhatnak.

Mi van benne?

Gyártóktól függően az energiaitalok összetevői különbözőek lehetnek, általában azonban a következőkből állnak:

  • víz
  • szénsav
  • vitaminok és ásványi anyagok
  • taurin
  • glucuronolacton
  • színező- és aromaanyagok

Az energiaitalok hatása

Energiaitalok elűzik a fáradtságot, és pozitívan befolyásolják a koncentrációt és a teljesítőképességet. Ez a hatás elsősorban a benne lévő koffeinre vezethető vissza. Egy energiaital (250 ml) általában 80 mg koffeint tartalmaz. Összehasonlításképpen: egy csésze kávéban 50-100 mg koffein van, egy nagy pohár kóla 60 mg-ot tartalmaz.

A koffein mellett az energiaitalokban sok cukor van, ami szintén okozhat rövid távú teljesítmény-növekedést. Magas cukortartalmuk miatt nagy kalóriájúak, ezért cukormentes változatokat is kínálnak édesítőszerrel.

A legtöbb energiaitalban a cukor és a koffein mellett taurin is van. A taurinnak ugyan nincs élénkítő hatása, de felgyorsítja a többi összetevő felszívódását.

Az energiaitalok mellékhatásai

Az energiaitalokban lévő koffein miatt az italoknak kellemetlen mellékhatásai lehetnek, különösen akkor, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Álmatlanság, fejfájás, gyomor-bél panaszok és idegesség jelentkezhet. A koffeinre (túl)érzékenyek jobb, ha nem isznak energiaitalt.

Hasonlóképpen ne fogyasszák az energiaitalokat terhes nők, szoptató anyák és magas vérnyomásos betegek. Magas koffeintartalmuk miatt gyermekek és serdülők számára sem alkalmasak.

Energiaital és alkohol

Partikon gyakran keverik az alkoholt energiaitalokkal. Mivel mindkettő nedvességet von el a szervezettől, súlyos folyadékveszteség léphet fel.

A két ital kombinációja a teljesítőképesség túlértékeléséhez vezethet. Az energiaitalok hatása elfedi az alkoholét, úgy érezzük, mintha kevésbé lennénk részegek, mint valójában. Ez például a vezetési képesség túlbecsülése miatt pusztító következményekkel járhat.

Egészségtelenek?

Felnőtteknek, akik néha isznak egy energiaitalt, nem kell tartaniuk negatív következményektől. A fáradtság azonban annak a jele, hogy a szervezetnek szüksége van egy kis szünetre. Semmi esetre se váljon szokássá, hogy a szervezet ilyen jeleit energiaitalokkal elfedjük.

(Németről fordította: Koncz László)