Mire jó, ha jó, a taurin?

A taurin (kétes) hírnevet szerzett az energiaitalok adalékanyagaként, mint a bennük található koffein hatásának fokozója és az emberi teljesítmény növelője. A taurin azonban természetes összetevőként is jelen van a szervezetben, hozzájárul a zsírok emésztéséhez. Milyen hatással van a szervezetre, és milyen mellékhatásai lehetnek az energiaitalokban?

Miért lehetnek károsak az energiaitalok?

Az energiaitalok évek óta egyre népszerűbbek: a munkahelyeken azért isszák, hogy javítsák a teljesítményt, a partikon a fáradtság ellen fogyasztják. A gyerekek és a fiatalok is egyre inkább ezekhez az italokhoz nyúlnak az egyszerű üdítők helyett – anélkül azonban, hogy azokra a nem kívánt mellékhatásokra gondolnának, amelyeket a serkentő italok okozhatnak.

Ősi keleti bogyó véd a diabéteszes vakságtól

A Sydney Egyetem kutatói azt állítják, hogy a tibeti goji bogyóval, más néven farkasbogyóval kezelhető a hosszan fennálló diabétesz okozta vakság. Az egyetem gyógyszerész karának kutatói in vitro kísérletekkel vizsgálták a bogyó lehetséges hatását. A kutatást vezető Basil Roufogalis elmondta, hogy a gyümölcs rengeteg taurint tartalmaz, amely rendkívüli antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunserkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és a retinának is védelmet nyújthat.