Vashiányt okoz az energiaital

Egyre több kamaszlány küzd vashiánnyal azért, mert túl sok energiaital fogyaszt, a koffein ugyanis gátolja a szervezetet abban, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, különösen vasat tudjon felvenni. A vashiány Nagy-Britannia leggyakoribb táplálkozási problémája: kutatások szerint a 11 és 24 év közötti lányok és nők kb. 40 százaléka küzd vashiánnyal.

Vashiányt okoz az energiaitalEgy másik, 10 ezer brit felnőtt közreműködésével készült tanulmányból azt is megtudjuk, hogy a 18 és 24 év közötti fiatalok háromnegyedének fogalma sincs arról, hogy a koffein korlátozhatja a szervezet alapvető ásványi anyagok felvételének képességét. Közben pedig tízből egy brit tinédzser napi öt energiaitalt fogyaszt, ami az említett probléma mellett a magas cukortartalom és az ebből fakadó szív- és érrendszeri kockázatok miatt is aggályos.   

„A megfelelő ásványi anyagokban gazdag táplálkozás alapvető egészségünk megőrzése érdekében. A vashiány a közérzetet is befolyásolhatja, hiszen romlik a koncentrálóképesség, az étvágy, sápadtabb lesz a bőr, táskák jelennek meg a szem alatt, sokan szédülnek, rosszul lesznek, elájulank. Különösen a kamaszlányok veszélyeztetettek, ezért oda kell figyelnünk a problémára” – vélekedik Graham Keen, a HFMA igazgatója.

A szakember szerint a megoldás a célzott ismeretterjesztő kampányokban rejlik, amely felhívja a fiatalok figyelmét a vasfogyasztás szükségességére, és a szervezet vasfelvételének korlátaira.