A 10 vasban leggazdagabb élelmiszer

A vas fontos nyomelem, szükséges az oxigén felvételéhez és szállításához. A nőknek napi 15 mg-ot kell fogyasztaniuk, a férfiaknak 10 mg ajánlott. A vas mind növényi, mind állati eredetű élelmiszerekben található, de a szervezet jobban hasznosítja az állati eredetűt. Aki csak növényi ételeket fogyaszt, annak több vastartalmú élelmiszert kell fogyasztania.

Vashiányos? Vérszegény? Egyen ellene!

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség világszerte, a népesség mintegy 30 százalékát, vagyis több mint kétmilliárd ember érint. A kockázati csoportba mindenekelőtt a nők tartoznak, de azoknál is kialakulhat e fontos nyomelem hiánya, akik a hús- és haltermékekről való teljes lemondást választják. Lássuk a vashiány okait, a tünetei és a megoldást!

A vashiány és a fiatal nők vérszegénysége

A termékeny korban levő nők többsége vashiányban szenved. A jelenség oka a gyakran intenzív vérzéssel járó rendszeres menstruáció, valamint a terhesség és a szülés következtében fellépő jelentős vasveszteség. Ha ezzel párhuzamosan kevés vastartalmú ételt fogyasztanak, akkor vérszegénység alakul ki, mert a vas a vörösvérsejtek legfőbb építőköve.

Fáradt, vashiányos lányok

A serdülőkor a természetes hormonális változások időszaka. Ilyenkor sok kamaszlány küzd vashiánnyal, és nem véletlenül lesz fáradékony. A vashiány és az energiaszint szorosan összefügg egymással. Felmérések szerint az Egyesült Királyságban a 11-18 éves lányok fele, illetve a dolgozó nők negyede vashiányos – és valószínűleg a többi országban sincs ez másképp.

Mit együnk vashiány ellen?

A vas nélkülözhetetlen nyomelem, a vörösvérsejtekben, az izomfehérjében és számos enzimben fordul elő, hiánya vashiányos vérszegénységhez vezethet. A vörösvérsejtek szállítják az oxigént, emellett a vas szerepet játszik a sejtek energiatermelésében és oxidációs folyamatokban, valamint a sejtlégzésben is részt vesz, de felelős az izom vörös színéért is.

Sok baba vas- és D-vitamin-hiányos

A vas és a D-vitamin hiánya a leggyakoribb gyermekkori hiánybetegség. Nálunk ugyan a régiós átlagnál jobb a helyzet, de az 1-3 éves gyerekek között minden negyediknek túl alacsony a vas-, tízből hétnek pedig a D-vitamin-bevitele. A vas fontos az agyfejlődésben, a csontok, az immunrendszer, az idegrendszer fejlődéséhez pedig D-vitamin kell.

A vashiányos vérszegénység süketséget okozhat

A vörösvérsejtek és a vas alacsony szintje, melyek a vashiányos vérszegénységre jellemzők, kapcsolatba hozhatók a hallásvesztéssel. Az anémiával küzdő emberekben kétszer nagyobb a halláscsökkenés esélye, mint az egészséges populációban – ez derül ki a JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery című kiadványban nemrégiben megjelent kutatásból.

Vashiányt okoz az energiaital

Egyre több kamaszlány küzd vashiánnyal azért, mert túl sok energiaital fogyaszt, a koffein ugyanis gátolja a szervezetet abban, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, különösen vasat tudjon felvenni. A vashiány Nagy-Britannia leggyakoribb táplálkozási problémája: kutatások szerint a 11 és 24 év közötti lányok és nők kb. 40 százaléka küzd vashiánnyal.

Pótoljuk a vashiányt!

A vashiány a leggyakoribb hiánybetegség világszerte, az emberiség mintegy 30%-a, vagyis 2 milliárd ember érintett. A kockázati csoportba mindenekelőtt a nők tartoznak, de mindazokat veszélyezteti, akik elhagyják az étrendjükből a hús-és haltermékeket. Mivel naponta átlagosan 1-2 mg vasat veszítünk, ezt a mennyiséget a táplálékbevitellel kell pótolni.

Enyhítheti a PMS-t a vasban gazdag étrend

A nők millióit érintő, premenstruációs tünetegyüttes néven ismert felfokozott érzelmi állapot és fájdalomérzés a legújabb kutatás szerint növényi eredetű vasban gazdag étrenddel enyhíthető. Az American Journal of Epidemiology internetes kiadásában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy az ilyen étrendet követő nők esetében egyharmadával alacsonyabb volt a premenstruációs szindróma kialakulása, mint azokban a nőkben, akik kevesebb vasat fogyasztottak.