Mit együnk vashiány ellen?

A vas nélkülözhetetlen nyomelem, a vörösvérsejtekben, az izomfehérjében és számos enzimben fordul elő, hiánya vashiányos vérszegénységhez vezethet. A vörösvérsejtek szállítják az oxigént, emellett a vas szerepet játszik a sejtek energiatermelésében és oxidációs folyamatokban, valamint a sejtlégzésben is részt vesz, de felelős az izom vörös színéért is.

Vas a hemoglobinban

A táplálékban lévő vas mindenekelőtt a vékonybélben szívódik fel, de ennek mértéke függ pl. a gyomorsavtól, aminek mennyiségét befolyásolja, illetve megzavarhatja pl. a tea és kávé, gyógyszerek, kalcium. Naponta csak korlátozott mennyiségű vas szívódik fel, körülbelül 5 milligramm.

Annak érdekében, hogy a veszteségek a lehető legalacsonyabbak legyenek, a vas a vérben nem fordul elő szabadon, hanem a fehérjemolekulákhoz kötődik, mint a haptoglobin és ferritin. A vas mintegy 70%-a hemoglobinban található, a többi a májban, a lépben, a belekben és a csontvelőben. A természetes veszteség elsősorban a bőr hámlása, a gyomor-bélnyálkahártya révén történik; a nőknél a menstruáció alatti jelentős vérveszteség befolyásolja.

Az ajánlott napi vasbevitel

Az ajánlott napi vasbevitel 10 milligramm körül van férfiak, és 15 milligramm a nők számára (szülőképes korban). Egy napi adag vasat tartalmazz például

  • 100 g sertésmáj
  • 150 g szezámmag
  • 200 g búzacsíra
  • 200 g hüvelyes
  • 350 g mogyoró
  • 350 g teljes kiőrlésű liszt
  • 400 g spenót
  • 750 g sovány hús

Vas az élelmiszerekben

Vas megtalálható mind a növényi, mind az állati eredetű élelmiszerekben, például a zöld leveles zöldségekben, diófélékben, gabonafélékben és a húsban. A vasfelvétel szempontjából azonban az állati eredetű termékek jobbak. C-vitamin egyidejű bevitelével (narancslé) a vas felszívódása növelhető a bélben. A fekete teában és a kávéban lévő kalcium, foszfor és más anyagok csökkenthetik a vas felszívódását a táplálékból.

Vashiány és túladagolás

A vashiány gyakori, különösen a szülőképes korú nők vashiányosak a havi vérveszteség miatt. A vashiány fő okai a következők:

Vasveszteség: Elhúzódó fekélyes vérzések vagy krónikus gyulladások a gyomor-bél traktusban, hemorrhoid (aranyeres) vérzések vagy nehéz havi vérzés vezethet vasveszteséghez. Nagy fizikai terhelésnél vagy izzadás révén növekszik az ásványi anyagok és nyomelemek vesztesége.

Túl kevés vasbevitel: Azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékokat, gyakran csökkent a vasszintjük. Bár elég vas van jelen a növényi élelmiszerekben, de az olyan formában, amelyet a szervezet nem tud kihasználni.

Megnövekedett igény: Terhesség és szoptatás alatt a megnövekedett vasszükséglet sok esetben nem egyenlíthető ki a táplálékkal. Ebben az esetben vaspótlás szükséges. A gyermekek is nagyobb arányú vasbevitelt igényelnek a növekedési fázisban és a pubertás korban.

A vashiány tünetei és következményei

A szervezet képes kompenzálni a vashiányt egy bizonyos ideig, de ezután tünetek jelentkeznek, például törékeny haj és körmök, száraz bőr, repedések a szájzugban, nyálkahártya-elváltozások a szájban és a nyelőcsőben, nyelvégés.

Ha az oxigénszállító vörösvértestek száma egyre kevesebb lesz, romlik a sejtek oxigénellátása. Ha a szervezet hosszú ideig túl kevés vasat kap, vashiányos vérszegénység (anémia) lép fel, tipikus tünetekkel: fáradtság, csökkent teljesítőképesség, sápadtság, szédülés és fejfájás.

Túladagolás

A vas felszaporodása egészséges szervezetben aligha képzelhető el, mert elegendő szabályozási mechanizmus létezik, amelyek ezt megelőzik. A szervezet vastúlterhelése csak betegségek esetében fordul elő (hemokromatózis, örökletes anyagcserezavar, hemosiderosis, vastárolási betegség). Magas vasbevitel nem tanácsos, mivel gyanítható, hogy a vitaminok rákellenes védő hatása elvész.

Javaslatok a vashiány megelőzésére

  • Egészséges, kiegyensúlyozott és változatos étrenddel rendszerint elegendő vasat veszünk fel.
  • Húsok, belsőségek a vas fő szállítói – elég hetente 3-4 alkalommal egy adag sovány húst vagy májat enni.
  • A teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek, mint például a lencse vagy fehér bab vasat és más értékes ásványi anyagot szállít.
  • Megfelelő C-vitamin bevitele javítja a vas felszívódását a növényi ételekből, ezért: kombináljuk az étkezéseket C-vitaminban gazdag zöldségekkel, mint a paprika, kelbimbó, káposzta vagy a burgonya, vagy igyunk egy pohár narancslét étkezéshez.
  • Ne igyunk kávét vagy teát a vasban gazdag ételekhez, tartsunk legalább fél órás különbséget közötte! Egyéb „vasrablók” a foszfátok és oxálsav (például, rebarbara, spenót).

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne további táplálkozási ötletekről olvasni a vashiány enyhítésére, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Vashiányos? Vérszegény? Egyen ellene!