Sok baba vas- és D-vitamin-hiányos

A vas és a D-vitamin hiánya a leggyakoribb gyermekkori hiánybetegség. Nálunk ugyan a régiós átlagnál jobb a helyzet, de az 1-3 éves gyerekek között minden negyediknek túl alacsony a vas-, tízből hétnek pedig a D-vitamin-bevitele. A vas fontos az agyfejlődésben, a csontok, az immunrendszer, az idegrendszer fejlődéséhez pedig D-vitamin kell.

Holland kutatási eredmények szerint a kisgyermekeknél fellépő ásványianyag-hiányon segíthet a junior gyerekitalok napi fogyasztása, amelyek biztosítják a megfelelő mennyiségű vas és D-vitamin bevitelét.

Lehet, hogy pótlás kell

Az élet első 1000 napja különösen fontos időszak az egészségfejlődés szempontjából: a helytelen táplálás miatt olyan hiányállapotok és betegségek alakulhatnak ki ekkor, amelyek végigkísérik a gyermek egész életét. A két leggyakoribb hiánybetegség a régióban a vashiány és a D-vitamin-hiány, ami a közép-kelet-európai kisgyermekek döntő többségét érinti. Ez komoly probléma, hiszen a vas kulcsszerepet játszik az agyfejlődésben, a megfelelő D-vitaminpótlás hozzájárul a csontok, az immunrendszer, valamint az idegrendszer fejlődéséhez, és segít a gyermekkori cukorbetegség megelőzésében is.

A hiánybetegségek elkerülése érdekében egészséges, kiegyensúlyozott, D-vitaminban és vasban gazdag táplálkozás, valamint a D-vitamin képződéséhez elegendő idejű napfényen tartózkodás javasolt.

A tehéntej vas- és D-vitamin tartalma nem elég

A Nutricia Research támogatásával megvalósult IDea kutatás megerősíti, hogy a kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként a junior gyerekitalok ajánlás szerint történő napi fogyasztása hatékony módja a vas- és D-vitamin-hiány megelőzésének. A 12 hónapos kortól javasolt gyerekital tejalapú készítmény, melyet vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítanak. A randomizált, kettős vak teszten alapuló kutatásban 12-36 hónapos kisgyermekeket vizsgáltak egy 20 hetes időszak során, az egyik csoportnak tehéntejet, a másik csoportnak úgynevezett junior gyerekitalt adtak.

A kutatás elején és végén szakértők ellenőrizték az érintett gyerekek vas- és D-vitaminszintjét, aminek következtében pontos képet kaphattak a tehéntej és a junior gyerekitalok fogyasztásának hatásairól. A kizárólag tehéntejet fogyasztó gyermekek körében a kutatás végére megduplázódott a vashiányos esetek száma, a D-vitaminhiányos gyermekek száma pedig bár enyhén, de szintén emelkedett a vizsgált időszakban. A junior gyerekitalt fogyasztók között a vashiányos esetek száma 58%-kal, míg a D-vitaminhiányos gyermekek száma 78%-kal csökkent a kutatás végére. A vas- és D-vitaminszintre gyakorolt jótékony hatás már 300 ml-nél is megmutatkozott, viszont mivel hazánkban 1 év felett 500 ml folyékony, tejalapú táplálék (anyatej, annak hiányában junior gyerekital) adása javasolt, ez még inkább biztosíthatja a kisgyermekek vitaminraktárainak feltöltését.

„A kisgyermekkori vashiány főként étrendi eredetű problémákra vezethető vissza. Ez sok esetben csak annyit jelent, hogy a baba válogatós, azaz bizonyos ízű és állagú ételeket elutasít. Az ízpreferenciák már a méhen belüli életben kialakulnak, ezért nagyon fontos, hogy a várandós anya étkezése kellően változatos legyen. Azok az ételek, amelyeket a terhesség alatt gyakran és szívesen fogyasztunk, születendő gyermekünk számára is könnyebben elfogadhatók, szerethetők lesznek. Így megelőzhetjük, hogy a baba étrendje túlzottan egyoldalúvá váljon. Ez ugyanis fontos tápanyagok, leggyakrabban például a vas rejtett hiányához, súlyosabb esetben pedig vashiányos vérszegénység kialakulásához vezethet. Egyéves kor felett napi 7 mg vas bevitelére van szükség, amit valamilyen formában mindenképpen pótolni kell. Ha a szülő legkitartóbb próbálkozása ellenére is elutasítja a kisded a húsféléket, próbálkozhatunk vasban gazdag zöldséglevekkel, vagy a korosztály igényei szerint kialakított gyerekitalokkal is” – mondta dr. Tokodi István gyermek-gasztroenterológus.

További információ és segítség a szülőknek:
www.elso1000nap.hu