Szolárium: napfény a csőből

A szolárium különösen télen és tavasszal vonz sok embert. A ragyogó barna bőr valóban egészséges és vonzó, a szépség mögött a legnagyobb szervünk, a bőrünk óriási védő és javító mechanizmusa működik. A bőrrák kialakulásának kockázata minden napozással nő, mivel az ultraibolya sugárzás – akár természetes, akár mesterséges – károsítja a sejteket.

D-vitamin pótlás: kinek, mennyi?

Ma már szinte mindenki tudja, hogy Magyarországon (és a fejlett világhoz tartozó számos országban) az emberek többségének szervezetében kevés a D-vitamin, és ez kisebb-nagyobb egészségi problémákhoz vezet. A hiányállapot fokozottan jelentkezik akkor, amikor kevesebb napfény éri a szervezetünket, tehát az ősztől tavaszig terjedő időszakban.

A csontritkulás megelőzése: tippek a megfelelő táplálkozáshoz

A csontritkulás népbetegség, de bárki csökkentheti a kockázatát elegendő testmozgással és mindenekelőtt megfelelő táplálkozással. Tudjuk, hogy az egészséges és rugalmas csontváz fenntartásában központi szerepet játszik az ásványi kalcium. Amit azonban a legtöbb ember nem tud, az, hogy ez a fontos elem csak egy bizonyos életkorig épül be a csontokba.

Mit „tudnak” a zsírban oldódó vitaminok?

Elevenítsük fel a tudásunkat! Mik is a vitaminok? Kis molekulasúlyú szerves vegyületek, amelyek igen kis mennyiségben, de elengedhetetlenül szükségesek a szervezet normál működéséhez. Számtalan biokémiai folyamatban vesznek részt. A vitaminok nem energiaforrások, mint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék, de nélkülözhetetlenek a szervezet számára.

Mi az oka a járványos D-vitamin-hiánynak?

A D-vitamin életbe vágóan fontos vitamin, ennek segítségével szívódik fel a bélben a kalcium, ha megfelelő koncentrációban van jelen a kalcium és a foszfor. Ez a vitamin segít az egészséges csontok kialakulásában és fenntartásában. Ha nem megfelelő a D-vitamin szintje, akkor a csontok törékennyé válnak. A D3-vitamin kétszer olyan hatásos, mint a D2.

Sok baba vas- és D-vitamin-hiányos

A vas és a D-vitamin hiánya a leggyakoribb gyermekkori hiánybetegség. Nálunk ugyan a régiós átlagnál jobb a helyzet, de az 1-3 éves gyerekek között minden negyediknek túl alacsony a vas-, tízből hétnek pedig a D-vitamin-bevitele. A vas fontos az agyfejlődésben, a csontok, az immunrendszer, az idegrendszer fejlődéséhez pedig D-vitamin kell.

D-vitamin: időseknél védelem a légúti fertőzések ellen

Akár életveszélyes komplikációkat is okozhat a 65 év felettieknél egy heveny légúti fertőzés, mint például a közönséges megfázás, influenza vagy tüdőgyulladás. Közülük is különösen nagy veszélyben vannak azok, akik idősek otthonában élnek. A magas dózisú D-vitamint szedők csoportjában 40 százalékkal kevesebb volt a légúti megbetegedések száma.

Mennyi D-vitamin lenne elég?

Szinte a test minden szövetében és sejtjében megtalálható a D-vitamin, amit 3 forrásból kaphatunk meg: ételekből, táplálékkiegészítőkből és napozással. Az A-, E- és K-vitamin mellett egyike a négy zsírban oldódó vitaminnak. A D-vitamin hiánya a leginkább bizonyított következménye gyermekeknél az angolkór, felnőtteknél a csontlágyulás és a csonthiány.

A fogak jelzik a napfény hiányát

Amikor a szervezetben alacsony a D-vitamin szintje, maradandó mikroszkopikus rendellenességek keletkeznek a dentinben (fogbélben), ami a fogzománc alatt található. A McMaster Egyetem antropológusai felfedeztek egy olyan forrást, amely évszázadokon át megőrzi a napsugár – a D-vitamin – nyomát az ember testben. A fogak mikroszkopikus struktúrájáról van szó.

Túl sok napozástól csökken a D-vitaminszint

Eddig úgy tudtuk, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz, érdemes a napon tartózkodni, hogy a vitaminszint növekedjen a szervezetben. Egy nemrég végzett vizsgálat azonban azt állítja, hogy ha túl sok időt töltünk a napon, annak éppen ellenkező hatása lehet, és a D-vitamin szintünk nem nőni, hanem csökkenni fog. Végül is kinek lehet hinni?