D-vitamin pótlás: kinek, mennyi?

Ma már szinte mindenki tudja, hogy Magyarországon (és a fejlett világhoz tartozó számos országban) az emberek többségének szervezetében kevés a D-vitamin, és ez kisebb-nagyobb egészségi problémákhoz vezet. A hiányállapot fokozottan jelentkezik akkor, amikor kevesebb napfény éri a szervezetünket, tehát az ősztől tavaszig terjedő időszakban.

No de mit jelent a hiány, milyen D-vitamin-szint számít megfelelőnek, és túladagolhatjuk-e a D-vitamin bevitelét? Ezeket a kérdéseket próbálták tisztázni az amerikai Harvard Egyetem szakértői. Rámutatnak, hogy szigorúan vett hiányállapotról akkor beszélhetünk, ha egy bizonyos tápanyagból annyira kevés van a szervezetben, hogy emiatt alakul ki valamilyen konkrét betegség, például D-vitamin-hiány esetén angolkór a csecsemőknél. Ugyanakkor az optimálisnál kisebb mennyiség jelenlétében fokozódik számos betegség kialakulásának kockázata. Pontosabb tehát, ha hiány helyett a D-vitamin elégtelen szintjéről beszélünk.

Idősebbeknek több kell

Mint ismeretes, D-vitamin szükséges a kalcium felszívódásához, így jelenléte hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez. Az amerikai és a kanadai kormány, valamint az egészségügyi szakemberek sürgetésére az Institute of Medicine (IOM, jelenlegi nevén Health and Medicine Division) illetékesei 2011-ben felemelték a D-vitamin-bevitel javasolt mennyiségét. Jelenleg az ajánlott napi adag (RDA) 70 éves kor alatt 600 NE (nemzetközi egység vagy angol rövidítéssel IU), 70 évesnél idősebbek számára pedig 800 NE. Ugyancsak felemelték a bevitel biztonságosnak tekintett felső határát, és ez most a legtöbb korcsoportban napi 2000-4000 NE között van.

Az IOM jelentése szerint kizárólag a csontrendszer védelmét illetően sikerült egyértelműen igazolni a D-vitamin-bevitel szükségességét, más tekintetben viszont az eddigi vizsgálatok nem feltétlenül bizonyították a D-vitamin jótékony hatását. (Tegyük hozzá, hogy az utóbbi években számos újabb kutatás jutott arra a következtetésre, hogy szükséges a D-vitamin-pótlás más betegségek megelőzése, elsősorban az immunrendszer működésének támogatása céljából – a ford.)

A vérben mért szint fontosabb

Tudni kell azonban, emeli ki a Harvard Egyetem összefoglalója, hogy valójában a D-vitaminnak a vérben mért szintje a döntő, és ez sokkal fontosabb, mint az, hogy mekkora mértékű a vitaminpótlás. Itt azonban újabb ellentmondó ajánlásokhoz érkezünk. Míg az IOM-jelentés a vérben mért 20 ng/ml-es szintet megfelelőnek tartja a csontok egészségének fenntartásához, a hormonrendszer szakorvosai, az amerikai endokrinológusok jóval magasabb, 30-50 ng/ml-es értéket minősítenek elégségesnek.

A legtöbb egészséges felnőttnek szerencsére nincs szüksége arra, hogy a D-vitamin szintjét vérteszttel ellenőriztesse. Érdemes azonban kérniük ezt a vizsgálatot azoknak, akik zsírfelszívódási zavarral küzdenek vagy görcsgátló (antikonvulzív, pl. epilepsziás roham kialakulását visszaszorító) gyógyszereket kapnak. Ugyancsak ide sorolandók a glükokortikoidokat (szteroidokat) és más olyan gyógyszereket szedők, amelyek befolyásolják a D-vitamin aktivitását a szervezetben.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha szeretne még olvasni a D-vitaminról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Mi az oka a járványos D-vitamin-hiánynak?