Mi az oka a járványos D-vitamin-hiánynak?

A D-vitamin életbe vágóan fontos vitamin, ennek segítségével szívódik fel a bélben a kalcium, ha megfelelő koncentrációban van jelen a kalcium és a foszfor. Ez a vitamin segít az egészséges csontok kialakulásában és fenntartásában. Ha nem megfelelő a D-vitamin szintje, akkor a csontok törékennyé válnak. A D3-vitamin kétszer olyan hatásos, mint a D2.

Az alacsony D-vitamin-szinttel hoznak összefüggésbe egy sor betegséget, például a szív- és érrendszeri betegségeket és a rákot. A D-vitamin nincs jelen táplálékunk nagy részében, a nap ibolyántúli sugarainak hatására szintetizálódik a bőrünkben.

Az Egyesült Államok lakosságnak több mint 40 százaléka szenved hiányt D-vitaminban, ezért mondják egyes kutatók, hogy a D-vitamin-elégtelenség elérte a járványos szintet.

Egy 2009-es kutatás szerint a feketéknek mindössze 3 százalékában éri el a D-vitamin az ajánlott koncentrációt, míg húsz évvel azelőtt ez az érték 9 százalék volt. Ezért válik egyre fontosabbá, hogy megértsük, hogyan működik a D-vitamin, és melyik táplálékkiegészítő felel meg a vele szemben támasztott követelményeknek.

A D-vitamin típusai

A D-vitaminnak két típusa van, a D2- és D3-vitamin, az előbbi növényi forrásokban található, főleg gombákban, az utóbbi állati forrásokból, főleg halakból és tojásból származik. A két típus nagyon hasonló, csak az oldalláncaik struktúrájában különböznek. Eddig az volt az elfogadott nézet, hogy két D-vitamin egyformán jó mint táplálékkiegészítő.

A Surrey-i Egyetem (Egyesült Királyság) kutatói a közelmúltban tesztelték a D2- és a D3-vitamint, hogy vajon melyik emeli meg hatékonyabban a szervezetben a D-vitamin koncentrációját.

335 dél-ázsiai, illetve fehér európai nőnek mérték meg a D-vitamin koncentrációját két, egymást követő télen. (Télen a napsugárzás csökkenése miatt kevesebb a bőrben keletkező D-vitamin.) A kísérletben résztvevőket 5 csoportra osztották: az első csoport D2-vitamint szedett, azzal dúsított kekszben, a második D3-vitamint szintén kekszben, a harmadik D2-vitamint gyümölcslében, a negyedik D3-vitamint gyümölcslében, az ötödik placebót (hatóanyag nélkülit) kapott.

A kísérlet azt mutatta, hogy a D3-vitamin kétszer olyan hatékonyan emeli a D-vitamin-szintet a szervezetben, mint a D2. A D3-vitaminnal dúsított kekszet evők D-vitamin-szintje 74 százalékkal, a D3-vitaminos gyümölcslét fogyasztóké 75 százalékkal nőtt meg. Akik D2-vitamint kaptak, azoké pedig 33, illetve 34 százalékkal, attól függően, hogy kekszben vagy gyümölcslében fogyasztották-e el. A placebo csoportnak 25 százalékkal csökkent ez alatt az idő alatt a D-vitamin-szintje.

Sok élelmiszer-ipari vállalat dúsítja élelmiszereit vagy gyümölcsléit D2-vitaminnal, lehet, hogy ezek után váltani fognak D3-vitaminra – vélik a kutatók.

A tanulmány vezető szerzője, dr. Laura Tripkovic ezzel zárja az írást: A D-vitamin fontosságát aligha lehet túlértékelni. Az Egyesült Királyságban élőknek nagyon nehéz elegendő D-vitamint szerezni természetes forrásból, a napfényből, ezért a táplálékból és a kiegészítőkből kell pótolniuk.

Az eredmények megmutatták, hogy a D3-vitamin kétszer olyan hatásos, mint a D2 a szervezet D-vitamin-szintjének emelésében, mint amikor D2-vitaminnal dúsított élelmiszert fogyasztunk, azaz gombafélét, D2-vel dúsított kenyeret, vagy D2 táplálékkiegészítő vitamint.

Kutatásunk azt mutatja, hogy meg kell változtatnunk az eddigi felfogásunkat a kétféle D-vitaminnal kapcsolatban – mondta dr. Tripkovic. – Azoknak, akik halat, tojást vagy D3-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőt fogyasztanak, kétszer nagyobb valószínűséggel emelkedik meg a D-vitamin-szintjük, szemben azokkal, akik D2-vitaminban gazdag forrásból fogyasztanak pl. gombákat, D2-vel dúsított kenyeret esznek, vagy D2 táplálékkiegészítőt szednek.

Ha szeretne még olvasni a D-vitaminról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

D-vitamin pótlás: kinek, mennyi?