Vízben oldódó vitaminok

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív vegyületek. Az ember általában nem képes ezeket szintetizálni, a táplálékkal kell bevinni őket. A vízoldékony vitaminokat a szervezet azonnal felhasználja, a fölösleg a vizelettel könnyen kiürül. Vitaminban hiányos táplálkozáskor az életfolyamatok zavara miatt kóros tünetek jelentkeznek.

Készítsük fel magunkat a tavaszra!

Az idei tél igen hosszú és változékony volt, ami nagyon igénybe vette szervezetünket. Kimerültek a tartalékok, legyengült az immunrendszerünk. Sokan estek át vírusos és/vagy bakteriális fertőzéseken. Ezek rendkívüli módon igénybe vették a szervezetünket. Komolyan kell venni a lábadozás, regenerálódás időszakát, ami több energiát vesz igénybe.

Lehet, hogy Önnek is hiánya van B12-vitaminból?

Mostanában gyakrabban fordulnak hozzám a B12-vitamin hiányából adódó, úgynevezett vészes vérszegénységgel küzdő emberek. Az esetek többségében nem is tudnak róla, hogy mi áll a panaszaik hátterében. Bizonyára azzal sincsenek tisztában, hogy a vérképzéshez elengedhetetlen a B12-vitamin jelenléte, mert általában többet hallanak a vashiányos vérszegénységről.

Mi az oka a járványos D-vitamin-hiánynak?

A D-vitamin életbe vágóan fontos vitamin, ennek segítségével szívódik fel a bélben a kalcium, ha megfelelő koncentrációban van jelen a kalcium és a foszfor. Ez a vitamin segít az egészséges csontok kialakulásában és fenntartásában. Ha nem megfelelő a D-vitamin szintje, akkor a csontok törékennyé válnak. A D3-vitamin kétszer olyan hatásos, mint a D2.

Mennyi D-vitamin lenne elég?

Szinte a test minden szövetében és sejtjében megtalálható a D-vitamin, amit 3 forrásból kaphatunk meg: ételekből, táplálékkiegészítőkből és napozással. Az A-, E- és K-vitamin mellett egyike a négy zsírban oldódó vitaminnak. A D-vitamin hiánya a leginkább bizonyított következménye gyermekeknél az angolkór, felnőtteknél a csontlágyulás és a csonthiány.