Lehet, hogy Önnek is hiánya van B12-vitaminból?

Mostanában gyakrabban fordulnak hozzám a B12-vitamin hiányából adódó, úgynevezett vészes vérszegénységgel küzdő emberek. Az esetek többségében nem is tudnak róla, hogy mi áll a panaszaik hátterében. Bizonyára azzal sincsenek tisztában, hogy a vérképzéshez elengedhetetlen a B12-vitamin jelenléte, mert általában többet hallanak a vashiányos vérszegénységről.

Jellemzően az idősebb korosztályt (a 60 év felettieket) sújtja a B12-vitamin hiánya, mivel náluk romlik a felszívódás a gyomorból hiányzó, úgynevezett intrinsic faktor miatt. Manapság azonban akár középkorúaknál, sőt fiataloknál is fellép ez a probléma, bizonyára részben a hiányos táplálkozás, a rossz minőségű tápanyagok, részben pedig a B12 gyengébb felszívódása miatt.

Jó forrás a marha, a máj

Kifejezetten veszélyeztettek ebből a szempontból a vegetáriánusok és a vegánok, hiszen a B12 állati eredetű élelmiszerekben található meg, és egyik legjobb forrása a máj, amivel ők nem élnek.

A hiánytünetek változatosak, és ezek más betegségekkel kapcsolatos panaszok is lehetnek: kimerültség, légszomj, szédülés, sápadtság, gyors szívverés, növekedési zavarok, étvágytalanság, az idegpályák sérülése, a fogamzási képesség csökkenése.

A B12 hiánya gyakran rejtve marad, mert a rutin vérvizsgálatnak nem része a B12-szint meghatározása. Ha erre is kíváncsiak vagyunk, akkor a laborvizsgálatot vagy sikerül kiíratnunk az orvossal, vagy „fizető vendégként" magunk is elintézhetjük.

Hiány esetén mi a megoldás? Orvosi szempontból kizárólag a B12-vitamin injekciókúrával történő pótlása. Emellett az érintetteknek érdemes átgondolniuk, esetleg módosítaniuk az étrendjüket. Szerencsére a B12 bizonyos mértékben pótolható jó minőségű táplálékkiegészítőkkel is, de ezekből nyilvánvalóan nagyobb mennyiség bevitelére van szükség ahhoz, hogy a felszívódás zavara esetén valamennyi mégis hasznosuljon belőlük a szervezetben. B12 pótlása esetén érdemes egyúttal B6-vitamint és folátot is bejuttatni a szervezetbe. (Figyelem: nem folsavpótlásra van szükség, mert annak bevitele káros lehet!) B6-vitamin jelenlétében jobban hasznosul a B12, a folát pedig a B12-vel együtt szükséges a vérképzéshez, valamint a – főként a szívre és az érrendszerre veszélyes – magas homocisztein szint csökkentéséhez.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/

(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés