Lehet, hogy Önnek is hiánya van B12-vitaminból?

Mostanában gyakrabban fordulnak hozzám a B12-vitamin hiányából adódó, úgynevezett vészes vérszegénységgel küzdő emberek. Az esetek többségében nem is tudnak róla, hogy mi áll a panaszaik hátterében. Bizonyára azzal sincsenek tisztában, hogy a vérképzéshez elengedhetetlen a B12-vitamin jelenléte, mert általában többet hallanak a vashiányos vérszegénységről.

Jellemzően az idősebb korosztályt (a 60 év felettieket) sújtja a B12-vitamin hiánya, mivel náluk romlik a felszívódás a gyomorból hiányzó, úgynevezett intrinsic faktor miatt. Manapság azonban akár középkorúaknál, sőt fiataloknál is fellép ez a probléma, bizonyára részben a hiányos táplálkozás, a rossz minőségű tápanyagok, részben pedig a B12 gyengébb felszívódása miatt.

Jó forrás a marha, a máj

Kifejezetten veszélyeztettek ebből a szempontból a vegetáriánusok és a vegánok, hiszen a B12 állati eredetű élelmiszerekben található meg, és egyik legjobb forrása a máj, amivel ők nem élnek.

A hiánytünetek változatosak, és ezek más betegségekkel kapcsolatos panaszok is lehetnek: kimerültség, légszomj, szédülés, sápadtság, gyors szívverés, növekedési zavarok, étvágytalanság, az idegpályák sérülése, a fogamzási képesség csökkenése.

A B12 hiánya gyakran rejtve marad, mert a rutin vérvizsgálatnak nem része a B12-szint meghatározása. Ha erre is kíváncsiak vagyunk, akkor a laborvizsgálatot vagy sikerül kiíratnunk az orvossal, vagy „fizető vendégként” magunk is elintézhetjük.

Hiány esetén mi a megoldás? Orvosi szempontból kizárólag a B12-vitamin injekciókúrával történő pótlása. Emellett az érintetteknek érdemes átgondolniuk, esetleg módosítaniuk az étrendjüket. Szerencsére a B12 bizonyos mértékben pótolható jó minőségű táplálékkiegészítőkkel is, de ezekből nyilvánvalóan nagyobb mennyiség bevitelére van szükség ahhoz, hogy a felszívódás zavara esetén valamennyi mégis hasznosuljon belőlük a szervezetben. B12 pótlása esetén érdemes egyúttal B6-vitamint és folátot is bejuttatni a szervezetbe. (Figyelem: nem folsavpótlásra van szükség, mert annak bevitele káros lehet!) B6-vitamin jelenlétében jobban hasznosul a B12, a folát pedig a B12-vel együtt szükséges a vérképzéshez, valamint a – főként a szívre és az érrendszerre veszélyes – magas homocisztein szint csökkentéséhez.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/

(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)