Készítsük fel magunkat a tavaszra!

Az idei tél igen hosszú és változékony volt, ami nagyon igénybe vette szervezetünket. Kimerültek a tartalékok, legyengült az immunrendszerünk. Sokan estek át vírusos és/vagy bakteriális fertőzéseken. Ezek rendkívüli módon igénybe vették a szervezetünket. Komolyan kell venni a lábadozás, regenerálódás időszakát, ami több energiát vesz igénybe.

A betegség, gyógyszerszedés (leginkább az antibiotikumok) miatt sérülhet a bélflóra, aminek az a következménye, hogy elégtelen a tápanyagok felszívódása, hasznosulása, ill. az egész immunrendszerünk elégtelenül teljesít. Ha valóban bélflóránkkal van gond, akkor annak konkrét tünetei is vannak. Érdemes ezekre figyelni és komolyan venni őket. Ilyen pl. a hasmenés, hányinger, elhúzódó lábadozás,vissza-visszatérő tünetek, gyakori puffadás, vitaminhiány, gyengeség, rossz közérzet stb.

A medvehagymának most van a szezonja

Ha ilyen vagy ezekhez hasonló panaszaink vannak, akkor érdemes helyreállítani a megbomlott bélflórát. Szedjünk probiotikumot, koncentráltan. Nagyon fontos a megfelelő vitaminok szedése ( különösen a D- és C-vitaminok). Immunrendszerünket erősíthetjük a megfelelő vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással.

Figyeljünk oda arra, hogy mit eszünk. Csak néhány tipp: zöldpaprika, fokhagyma, gyömbér, citrom, és már kapható a friss spenót, medvehagyma. Ezek nem különleges és elérhetetlen élelmiszerek, viszont annál értékesebbek Vagy ne feledkezzünk el a gombáról, ami fehérje-,valamint fontos vas-, cink-, szelénforrás. Elengedhetetlen, hogy ne soroljuk fel a savanyú káposztát, lilahagymát, fekete retket, sütőtököt stb.

Nem kell tehát különleges és drága dolgokra gondolni, amikor mindenkit arra biztatok, hogy változatosan és ízletesen csempéssze be saját maga és családja részére a támogató, tápláló falatokat. Nem maradhatnak ki a gyógynövények sem. Bátran használjuk, fogyasszuk ezeket. Immunerősítő hatása van a fürtös mentának, mezei kakukkfűnek. Nem mellékesen megjegyzem, hogy kellemes ízűek, fogyasztásuk korlátlan ideig lehetséges. Persze a csipkebogyó tea sem maradhat el. Magas C-vitamin tartalma közismert, és egy éves kor fölött gyermekeknek is adhatjuk. Igyunk sok folyadékot. A gyógyteákat lehet kombinálni vagy kúraszerűen alkalmazni, mind jótékony hatásúak.

Sokat tartózkodjunk a szabadban. Séta, kocogás, kirándulás, különböző sportok… kinek-kinek a lehetőségei szerint. Ha tehetjük, relaxáló foglalkozásokat válasszunk. A stressz kezelése szintén elengedhetetlen a szervezetünk komplex regenerálásában. Akinek módja van rá, szaunázzon. Ilyenkor tavasszal az infraszauna méregtelenítő, immunerősítő hatása igen jótékony.

Ne essünk kétségbe, ha tapasztaljuk a fáradtság, gyengeség jeleit! Ez ilyenkor tavasszal szinte természetes, és tudatosan, tervszerűen leküzdhetjük! Vegyük sorba a lehetőségeinket és használjuk őket!
Szép tavaszvárást kívánok!

A felsorolt vitaminokkal, ásványi anyagokkal, gyógynövényekkel később részletesen foglalkozunk.

Csűrösné dr. Hajda Veronika
06 30 9999 947
hajdaveronika@gmail.com
Facebook: Biolabor Pasarét