Mennyi D-vitamin lenne elég?

Szinte a test minden szövetében és sejtjében megtalálható a D-vitamin, amit 3 forrásból kaphatunk meg: ételekből, táplálékkiegészítőkből és napozással. Az A-, E- és K-vitamin mellett egyike a négy zsírban oldódó vitaminnak. A D-vitamin hiánya a leginkább bizonyított következménye gyermekeknél az angolkór, felnőtteknél a csontlágyulás és a csonthiány.

Az emberi szervezet számára két változata jelentős: a D2-vitamin, amit néhány növény állít elő, és a D3-vitamin, ami akkor keletkezik, amikor a bőrt ultraibolya sugarak érik. Elsődleges feladata a testben a kalcium- és a foszforfelvétel szabályozása.

Puha, görbülő csontokAz elmúlt másfél évtizedben több száz tanulmány foglalkozott a D-vitamin lehetséges szerepével más betegségek (némely rákfajta, szívbetegség, agyvérzés, cukorbetegség, autoimmun betegségek, fertőző betegségek, mentális rendellenességek és halálozás) kockázatának csökkentésében. A jelenleg általánosan elfogadott vélemény szerint – a csont egészségét leszámítva – a D-vitamin és a többi egészségügyi probléma közötti kapcsolat még nem világos.

Nincs egyetértés abban, hogy mennyi az optimális bevitel, és mikor beszélhetünk D-vitamin hiányról.

A D-vitamin szintet egyszerű vérvizsgálattal lehet megállapítani, és 1 ml vérben lévő 25-hydroxy D-vitamin nanogrammban megadott mértékével (ng/ml) mérik. Attól függően, kit kérdeznek meg, a megfelelő szint 25-50 ng/ml és 40-80 ng/ml közötti sávba esik, míg a felnőttek javasolt napi bevitele 600 és 5000 NE közé.

Forrásai

Amiben a szakértők egyetértenek, az az, hogy a legtöbb felnőttnek hiánya van D-vitaminból. Különösen veszélyeztetettek a túlsúlyosak, elhízottak és gyomorszűkítő műtéten átesettek, az idősek, a napsütést kerülők, a bélgyulladással élők vagy más, a zsírok felszívódását gátló állapottal küzdők. Viszonylag kevés D-vitaminban gazdag ennivaló van – a legjobb forrás a zsíros halak, pl. lazac, szardínia, pisztráng, makréla, tonhal és a halmájolaj. Valójában a legtöbb étkezési D-vitamin dúsított élelmiszerekből jön, pl. tej, ivólevek és a reggelire fogyasztott gabonák.

Míg többen a mérsékelt napozást ajánlják a D-vitamin termelésre, az ultraibolya sugarakat gátló védelem nélküli napozás a bőrrák kockázatát növeli – ezt a D-vitaminbarát napvédők várható megjelenése megváltoztathatja.

A pótláshoz D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők szükségesek. A részben báránygyapjúból készülő D3-vitamin előnyösebb, mert a májban hatékonyabban alakul át a szervezet által használt formába, mint a D2-vitamin. (Rendszerint ez szerepel az orvosi recepteken, de nehezebben mérhető a vérben.)

A D-vitamin mellékhatása

A zsírban oldódó vitaminok magas szintjéhez számos aggodalom kötődik, a D-vitamin kivételnek tűnik. D-vitamin mérgezés szinte sose fordul elő, csak extrém magas, 50 000 NE-nyi napi adag okozhatja, bár napi 10 000 NE esetén is felléphet. A tolerálható felső határ felnőtteknél 4000 NE. A túl sok D-vitamin megnövelheti a kalciumszintet, ami a vesék és erek meszesedését okozhatja. Magas kalcium- és foszforszint a vérben akkor mutatkozik, amikor a szérum D-vitamin szintje eléri a 200-250 ng/ml értéket.

(Angolból fordította: Korom Lajos)