Hirdetés

 

Hirdetés

 

D-vitamin: időseknél védelem a légúti fertőzések ellen

Akár életveszélyes komplikációkat is okozhat a 65 év felettieknél egy heveny légúti fertőzés, mint például a közönséges megfázás, influenza vagy tüdőgyulladás. Közülük is különösen nagy veszélyben vannak azok, akik idősek otthonában élnek. A magas dózisú D-vitamint szedők csoportjában 40 százalékkal kevesebb volt a légúti megbetegedések száma.

A fertőzések elkerülésére az egyik leghatásosabb módszer, ha az idősek immunrendszerét megerősítik, amire a szakemberek szerint a legjobb megoldás a havi rendszerességű D-vitamin adagolás.

A D-vitamintól kevesebb a fertőzés

A vizsgálat egy éve alatt a kutatók feljegyezték, hogy kinél mennyi orvosi közbeavatkozást is igénylő légúti fertőzés jelentkezett, emellett az eleséseket, töréseket, veseköveket, kórházi kezeléseket és haláleseteket is számba vették.

Megállapították, hogy a magas dózisú D-vitamint szedők csoportjában 40 százalékkal kevesebb volt a légúti megbetegedések száma, az esések száma ugyanakkor duplája volt közöttük, mint a másik csoportban.

A szakemberek mindebből azt a következtetést vonták le, hogy a megnövelt havi D-vitaminbevitel a légúti fertőzések ellen védelmet nyújt, az elesések kockázatát azonban megnöveli, ezért most további vizsgálatokra készülnek, melyek során arra keresik a választ, vajon a napi D-vitamin adagolással a légúti betegségek elkerülése mellett hogyan lehetne csökkenteni az elesések számát.

A szerkesztő megjegyzése: A derék kutatók nem gondoltak arra, hogy a D-vitamin bevitele bizonyítottan csökkenti a vérnyomást? Ha pedig egy idős embernek általában (túl) alacsony a vérnyomása, akkor könnyebben elesik... Mi lenne, ha a kutatók inkább a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adagjának módosítása vagy a teljes elhagyásuk irányába tapogatóznának? Kevesebb gyógyszer – kevesebb mellékhatás...

 

Bejelentkezés

Hirdetés

 

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés