D-vitamin: időseknél védelem a légúti fertőzések ellen

Akár életveszélyes komplikációkat is okozhat a 65 év felettieknél egy heveny légúti fertőzés, mint például a közönséges megfázás, influenza vagy tüdőgyulladás. Közülük is különösen nagy veszélyben vannak azok, akik idősek otthonában élnek. A magas dózisú D-vitamint szedők csoportjában 40 százalékkal kevesebb volt a légúti megbetegedések száma.

A fertőzések elkerülésére az egyik leghatásosabb módszer, ha az idősek immunrendszerét megerősítik, amire a szakemberek szerint a legjobb megoldás a havi rendszerességű D-vitamin adagolás.

A D-vitamintól kevesebb a fertőzés

A vizsgálat egy éve alatt a kutatók feljegyezték, hogy kinél mennyi orvosi közbeavatkozást is igénylő légúti fertőzés jelentkezett, emellett az eleséseket, töréseket, veseköveket, kórházi kezeléseket és haláleseteket is számba vették.

Megállapították, hogy a magas dózisú D-vitamint szedők csoportjában 40 százalékkal kevesebb volt a légúti megbetegedések száma, az esések száma ugyanakkor duplája volt közöttük, mint a másik csoportban.

A szakemberek mindebből azt a következtetést vonták le, hogy a megnövelt havi D-vitaminbevitel a légúti fertőzések ellen védelmet nyújt, az elesések kockázatát azonban megnöveli, ezért most további vizsgálatokra készülnek, melyek során arra keresik a választ, vajon a napi D-vitamin adagolással a légúti betegségek elkerülése mellett hogyan lehetne csökkenteni az elesések számát.

A szerkesztő megjegyzése: A derék kutatók nem gondoltak arra, hogy a D-vitamin bevitele bizonyítottan csökkenti a vérnyomást? Ha pedig egy idős embernek általában (túl) alacsony a vérnyomása, akkor könnyebben elesik... Mi lenne, ha a kutatók inkább a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adagjának módosítása vagy a teljes elhagyásuk irányába tapogatóznának? Kevesebb gyógyszer – kevesebb mellékhatás...

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés