Enyhítheti a PMS-t a vasban gazdag étrend

A nők millióit érintő, premenstruációs tünetegyüttes néven ismert felfokozott érzelmi állapot és fájdalomérzés a legújabb kutatás szerint növényi eredetű vasban gazdag étrenddel enyhíthető. Az American Journal of Epidemiology internetes kiadásában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy az ilyen étrendet követő nők esetében egyharmadával alacsonyabb volt a premenstruációs szindróma kialakulása, mint azokban a nőkben, akik kevesebb vasat fogyasztottak.

Enyhítheti a PMS-t a vasban gazdag étrendA tízéves kutatásban körülbelül 3 ezer nő vett részt az Amerikai Ápolónők II. Egészségtanulmánya keretében. A vizsgálat kezdetén egyikük sem számolt be PMS-ről. Tíz év múlva az alanyok kérdőívet töltöttek ki étrendjükről és a PMS tüneteiről, amiből az derült ki, hogy 1057 nőben jelentkeztek a PMS tünetei, a maradék 1968 nőben pedig nem alakult ki a tünetegyüttes.

Az egyéb tényezők számításba vételével kimutatták, hogy a legnagyobb nem hem vasat tartalmazó étrendet követő nőkben közel 40 százalékkal volt alacsonyabb a PMS kockázata, mint azokban, akik a legkevesebb nem hem vasat fogyasztották. A nem hem vas a vas azon típusa, amely főként növényi forrásokból és étrendkiegészítőkből származik, nem húsfélékből. A nem hús eredetű étrendi vasforrások közé tartozik a szárazbab és a zöld leveles zöldségek. A kutatás eredményei szerint egy másik ásványi anyag is befolyásolja az állapotot. A tízéves kutatási időszakban a cink magasabb szintje is összefüggésben állt a PMS enyhülésével. Cink nagy mennyiségben számos friss gyümölcsben és zöldségben előfordul.

„Úgy tűnik, valóban több különféle ásványi anyag is fontos a menstruációs ciklushoz és a premenstruációs tünetegyütteshez. A nőknek kiegyensúlyozott étrendet érdemes követniük, de ha étrendjükből nem tudják a megfelelő mennyiségű tápanyagot bevinni, multivitamin készítményt is szedhetnek” – ajánlja a kutatást vezető Elizabeth Bertone-Johnson, a Massachusetts-Amherst Egyetem munkatársa.

Bertone-Johnson azt is hozzátette, nem tudják pontosan, miért függ össze a PMS enyhülésével a vas, mert a vas számos folyamatban részt vesz a szervezetben. A kutatók azt feltételezik, hogy a vas magasabb szintje a szerotonin agyi ingerületátvivő anyag szintjének növelése révén enyhítheti a premenstruációs tünetegyüttes okozta fájdalmat és érzelmi tüneteket. Az alacsony szerotonin szint a klinikai depresszióban is szerepet játszik, és az ingerületátvivő anyagot már korábbi kutatások is összefüggésbe hozták a PMS tüneteivel.

A kutató elmondta, hogy a vashoz hasonlóan a cinkről sem tudják pontosan, hogyan nyújt védelmet a premenstruációs szindróma ellen. A PMS kockázata jelentősen visszaesett azokban a nőkben, akik legalább 20 milligramm vasat fogyasztottak naponta. A kockázat azokban volt a legalacsonyabb, akik közel 50 milligramm vasat vittek be a szervezetükbe naponta. A változókor előtti nők számára azonban a kutatók szerint napi 18 milligramm az ajánlott napi vasbevitel. A cinkkel kapcsolatban azokban a nőkben mutattak ki enyhe védőhatást a PMS ellen, akik napi 10 milligrammot meghaladó mennyiséget szedtek. Bertone-Johnson azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy e két ásványi anyag átlagon felüli fogyasztása káros lehet.