„Gyilkosok” a tányérunkon

Az étrendünkön nagyon sok múlik. Azt persze már Hippokratész óta tudjuk, hogy a halál a belekben lakozik. A régi igazságot erősítette meg egy globális kutatás, amely úgy találta, hogy évente 11 millióan kerülnek idő előtt sírba – az étrendjük miatt. A legnagyobb baj, ha a tányérunkon nincs elég teljes kiőrlésű gabona, magvak, gyümölcs és zöldség.

Mégis a zsír legyen kevesebb

A fogyásért folytatott küzdelemben az alacsony szénhidráttartalmú diéta vesztésre áll az alacsony zsírtartalmú érteddel szemben. Az alacsonyabb szénhidráttartalmú ugyanis diéta csökkenti az inzulinszintet, a zsírban szegényebb étrend azonban nincs hatással erre. A csökkenő inzulinszintnek viszont fokoznia kell a zsírégetést, így a zsírvesztést.

Béldaganatok ellen rostfogyasztás

A zsíros ételekben gazdag étrend mindössze kétheti követése is drámai mértékben fokozza a béldaganatok kialakulásának valószínűségét. Ha a rostdús ételeket hamburgerre, kekszekre és sült húsokra cserélték, az életveszélyes következményekkel járt. Nem újdonság, hogy a rost jót tesz az egészségnek, nagyon meglepő, hogy ilyen hamar eltérések alakultak ki.

Lélekben fiatalon, optimistán

Az optimizmus sok tekintetben olyan, mint egy önbeteljesítő jóslat. Ha úgy érezzük, hogy az életünk és az egészségünk nagyrészt a saját irányításunk alatt van, és hiszünk abban, hogy képesek vagyunk olyan dolgokra, mint a stresszkezelés, az egészséges étrend követése, a rendszeres mozgás, akkor valószínűbb, hogy valóban képesek leszünk megtenni ezeket.

Szalonna, tejszín epilepsziásoknak

Az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend segíthet a nehezen kezelhető epilepszia kontrollálásában. Öt tanulmány adatainak alapján a szakértők arra jutottak, hogy a ketogén, illetve módosított Atkins diéta segíthet csökkenteni az epilepsziások rohamainak számát. Az étrendben sok szalonna, tojás, tejszín, vaj, hal és leveles zöldség szerepel.

Táplálkozási hóbortok

Amerikában szinte naponta üti fel a fejét egy új táplálkozási őrület, melyek mindegyikének azonnal számos követője akad, ami nem is csoda, mivel a tengerentúlon óriási problémát jelent az elhízás. Egyes felmérések szerint a túlsúly miatt többen halnak meg, mint a dohányzás miatt. Jackie Lynch táplálkozási szakember az alábbiakban ezek között segít nekünk eligazodni.

A nyers étel lenne az örök fiatalság titka?

Bár a csupán magvakból, diófélékből, zöldségből és gyümölcsből álló étrend a legtöbb ember számára nem hangzik túl csábítóan, a 29 éves Susan Reynold szerint ezek tartják őt olyan fiatalon, hogy sokan még ma is 16 évesnek nézik. Susan utoljára hét évvel ezelőtt evett főtt ételt, azóta csak nyers gyümölcsöt, zöldséget, gabonát és magokat fogyaszt.

A többszörösen telítetlen zsírsavakban szegény étrend káros a gyermekekre

Az 5 éven aluli amerikai gyermekek többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA) bevitelét vizsgáló első kutatásban az Országos Gyermekkórház szakértői Sarah Keim vezetésével kimutatták, hogy sok gyermek étrendjében aggasztó hiány lehet ezekből a zsírsavakból. A kutatáshoz közel 2.500 tizenkét és hatvan év közötti személy adatait elemezték.

Meglepő tanácsok a szívbarát étrendhez

Csak Magyarországon évente körülbelül 40 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri megbetegedés miatt. Ez a vezető halálok a férfiak és a nők körében egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a tragédiák többsége megelőzhető volna az olyan kockázati tényezők kiiktatásával, mint a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas lipidszint.

Enyhítheti a PMS-t a vasban gazdag étrend

A nők millióit érintő, premenstruációs tünetegyüttes néven ismert felfokozott érzelmi állapot és fájdalomérzés a legújabb kutatás szerint növényi eredetű vasban gazdag étrenddel enyhíthető. Az American Journal of Epidemiology internetes kiadásában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy az ilyen étrendet követő nők esetében egyharmadával alacsonyabb volt a premenstruációs szindróma kialakulása, mint azokban a nőkben, akik kevesebb vasat fogyasztottak.