„Gyilkosok” a tányérunkon

Az étrendünkön nagyon sok múlik. Azt persze már Hippokratész óta tudjuk, hogy a halál a belekben lakozik. A régi igazságot erősítette meg egy globális kutatás, amely úgy találta, hogy évente 11 millióan kerülnek idő előtt sírba – az étrendjük miatt. A legnagyobb baj, ha a tányérunkon nincs elég teljes kiőrlésű gabona, magvak, gyümölcs és zöldség.

A Global Burden of Disease Study eredményei a tekintélyes tudományos folyóirat, a Lancet hasábjain jelentek meg, és nemrégiben a BBC ismertette őket. A túlzott sóhasználat követelte a legtöbb emberéletet, akár kenyérrel, akár szójamártással vagy feldolgozott húsokkal került a szükségesnél több só a szervezetbe.

Veszélyes étrend

A kutatók hangsúlyozták, hogy vizsgálatuk nem az elhízásról szólt, hanem a rossz minőségű, veszélyes étrendről, amely károsítja a szívet és rákot okoz. Lássuk, hogy szerintük milyen étrend minősül veszélyesnek. Nos, mindaz, amiben:

  • túl sok a só (3 millió haláleset)
  • túl kevés a teljes kiőrlésű gabona (3 millió áldozat)
  • túl kevés a gyümölcs (2 millió halott).

További „gyilkosságokhoz” vezetett, hogy sok ember asztalán nincs elég a csonthéjasokból, a magvakból, a zöldségekből, az ómega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halakból és a rostos ételekből.

Miért a só?

Elgondolkodtató, hogy az étrendre visszavezethető 11 millió haláleset több mint 90%-a, 10 millió szív- és érrendszeri betegségek miatt következett be – és ez megmagyarázza azt is, miért találjuk meg a sót a fő bűnösök között. A túl sok só emeli a vérnyomást, és ezzel párhuzamosan nő a szívroham és a stroke kockázata is. „Szívvédő” hatású viszont az ételeink között a teljes kiőrlésű gabona, a zöldség és a gyümölcs.

A táplálkozásunkkal összefüggő maradék 1 millió haláleset közvetlen kiváltó oka a rák és a 2-es típusú (ún. időskori) cukorbetegség volt.

A BBC által megszólaltatott szakértő, Christopher Murray, a Washington Egyetem professzora rámutatott, hogy bár a vörös és a feldolgozott húsok ugyancsak ártalmasak, káros hatásuk kevésbé volt kimutatható, mint az étrend más összetevői esetében. Vagyis nagyobb baj az, ha a tányérunkon nincs elegendő teljes kiőrlésű gabona, magvak, gyümölcs és zöldség.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha szívesen olvasna még az egészséges étrendről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Feszültségoldó halak