Feszültségoldó halak

Az ómega-3 tartalmú étrend-kiegészítők jó eséllyel mérséklik a feszültséget, oldják a nyugtalanságot. Az idegrendszer különböző betegségeivel klinikailag diagnosztizált betegeknél ez a terápia akkor tudta leginkább mérsékelni a nyugtalanság tüneteit, ha az érintettek nagy adagban, akár napi 2000 mg-nyit fogyasztottak ómega-3 telítetlen zsírsavakból.

A JAMA Network Open internetes oldalon közzétett eredmények szerint erre a következtetésre jutottak a kutatók több vizsgálat elemzése nyomán. Az elemzés 16 placebo-kontrollált vizsgálat adatait vetette egybe, valamint 3 olyan kutatásét, ahol nem használtak placebót. Minden esetben jelentősen enyhültek a nyugtalanság, idegesség tünetei – számol be a vizsgálatot ismertető írásában a The New York Times. A legjobb hatást akkor sikerült elérni, amikor a táplálékkiegészítőkben jelen lévő 2-féle telítetlen zsírsav, az EPA és DHA tartalma úgy alakult, hogy az összetevők között az EPA részaránya nem érte el a 60%-ot.

Ómega-3 tartalmú étrend-kiegészítők vagy halak

A tudományos közlemény vezető szerzője, dr. Yutaka Matsuoka japán rákkutató szerint nincs feltétlenül szükség étrend-kiegészítőkre, ha sikerül elegendő mennyiségű, telítetlen zsírsavakban gazdag tengeri halat beépítenünk az étrendünkbe. A japán szakember úgy véli, hogy a makréla, a szardínia, a tonhal vagy a lazac megfelelő választás lehet. (Bár a tanulmány erre nem tért ki, ne feledjük, hogy a nagy testű tengeri halak mérgező nehézfémeket is nagyobb mennyiségben tartalmaznak, ezért kisebb méretű halakat választva, halételek fogyasztásával kevesebb toxin jut be a szervezetünkbe. – A szerk.)

Dr. Yutaka Matsuoka hozzátette, hogy bár orvosok számára az ómega-3 pótlása nem az első választandó gyógymódot jelenti, „a pszichoterápiára rosszul reagáló betegeknél az ómega-3 ígéretes alternatíva lehet”.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Az omega-3 zsírsavak segítik az agyat