Az omega-3 zsírsavak segítik az agyat

Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend kedvező egészségügyi hatásairól már eddig is sokat tudtunk. Úgy tűnik, újabb fontos szerepre derült fény: a Journal of Neuroscience oldalain bemutatott kísérletsorozat szerint az omega-3 zsírsavban gazdag étrenden tartott majmok esetén nagyobb volt az agyi hálózat kapacitása, vagyis több volt az idegsejtek közötti kapcsolat.

A kutatók szerint munkájuk elegendő bizonyítékot nyújt arra, hogy az omega-3 zsírsavak embereknél is igen fontosak az egészséges agyfejlődéshez.

Az agyi kapcsolatok kialakulása majmoknál is az egész életen keresztül, folyamatosan történik. A vizsgálatot vezető Damien Fair annak ellenére is ragaszkodik álláspontjához, vagyis az omega-3 zsírsavak agyserkentő hatásához, hogy az állatkísérletek nem minden esetben adaptálhatóak az emberi szervezetre. Az omega-3 zsírsavak olyan tápanyagok, melyek alapvetően szükségesek az egészséges élethez, ismert például, hogy a dokozahexánsav fontos szerepet tölt be gyermekek szemének fejlődésében. A zsírsavak legfőbb forrásai a tengeri halak.

Az omega-3 zsírsavban hiányos táplálkozást összefüggésbe hozták a gyermekek figyelemhiányos szindrómájával, de egyes szakértők szerint az autizmus spektrum viselkedészavaraiban is felmerült jelentősége.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Feszültségoldó halak