Mennyire egészségesek az ómega-3 zsírsavak?

Az ómega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek számunkra. Szervezetünk fontos funkcióinak fenntartása érdekében élelmiszerekből – növényi olajokból és tengeri halakból – kell felvennünk. De vajon a többszörösen telítetlen zsírsavaknak megelőző hatásuk van-e a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, vagy káros-e az egészségre a megnövekedett zsírtartalom?

Feszültségoldó halak

Az ómega-3 tartalmú étrend-kiegészítők jó eséllyel mérséklik a feszültséget, oldják a nyugtalanságot. Az idegrendszer különböző betegségeivel klinikailag diagnosztizált betegeknél ez a terápia akkor tudta leginkább mérsékelni a nyugtalanság tüneteit, ha az érintettek nagy adagban, akár napi 2000 mg-nyit fogyasztottak ómega-3 telítetlen zsírsavakból.

Ómega-3 a depresszió ellen

Az ómega-3 zsírsavak csoportjának egyik tagja, az eikozapentaénsav (EPA) hangulatjavító hatású a súlyos depresszív zavarban szenvedő betegek közül azoknál, akiknek a vérében magasak a gyulladásra utaló értékek. Az EPA hatékony azoknál, akiknél a négy gyulladásos marker ( egy-egy betegség jelenlétét jelző vegyület) közül legalább egynek az értéke magas.

A hal fiatalon tart

Az időskori rendszeres halfogyasztás 39 százalékkal csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát – derül ki egy friss kutatásból –, valamint az izomépítés kulcsként ahhoz is hozzájárul, hogy az érintettek tovább aktívak maradjanak. A halfélékben ugyanakkor omega-3 zsírsavak is találhatóak, amelyek a demencia és az ízületi problémák ellenszerei.

Az omega-3 zsírsavak segítik az agyat

Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend kedvező egészségügyi hatásairól már eddig is sokat tudtunk. Úgy tűnik, újabb fontos szerepre derült fény: a Journal of Neuroscience oldalain bemutatott kísérletsorozat szerint az omega-3 zsírsavban gazdag étrenden tartott majmok esetén nagyobb volt az agyi hálózat kapacitása, vagyis több volt az idegsejtek közötti kapcsolat.

A halolaj kezelés után felépült az agysérült fiú

Grant Virgint 2012 szeptemberében gázolta el az autó, és a baleset következtében aortaszakadást, nyílt töréseket, traumás agysérülést és gerinctörést szenvedett. Az orvosok azt jósolták, hogy az akkor 16 éves fiú nem fogja túlélni az éjszakát. Grant édesanyja azonban nem volt hajlandó megfogadni a tanácsot, hogy „hagyják elmenni fiukat”.

A többszörösen telítetlen zsírsavakban szegény étrend káros a gyermekekre

Az 5 éven aluli amerikai gyermekek többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA) bevitelét vizsgáló első kutatásban az Országos Gyermekkórház szakértői Sarah Keim vezetésével kimutatták, hogy sok gyermek étrendjében aggasztó hiány lehet ezekből a zsírsavakból. A kutatáshoz közel 2.500 tizenkét és hatvan év közötti személy adatait elemezték.

Csökkenti a terhesség alatti szorongást a heti egy adag hal

Egy friss kutatás szerint azok a nők, akik soha nem vagy csak ritkán esznek olajos halat, például tonhalat vagy lazacot, 53 százalékkal nagyobb eséllyel küszködnek erős szorongással várandósságuk utolsó harmadában, mint a legalább heti egyszer ilyet fogyasztó társaik. Az eredmények alapján az is kiderült, hogy a vegetáriánusok közül a legszigorúbb étrenden lévőknél negyedével nagyobb a szorongás esélye, mint a rugalmasabbaknál, akik alkalmanként húst vagy halat is esznek.

Ellensúlyozhatja az egészségtelen ételek káros hatásait a halolaj

A legújabb kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halolajok ellensúlyozhatják a magas zsírtartalmú egészségtelen ételek negatív hatásait. Több mint egy évtizedes kutatás bizonyítja, hogy a magas zsírtartalmú étrend a neurogenezis, vagyis az új idegsejtek létrehozásának gátlása révén hat károsan az agyra. A Liverpooli Egyetem kutatói most kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, köztük a halolajok a táplálkozást, tanulást és a memóriát szabályozó agyi terület stimulálásával megelőzhetik ezt a káros hatást.

Aki halat eszik, tovább él?

A legújabb kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halak rendszeres fogyasztása meghosszabbíthatja az életünket. Az Annals of Internal Medicine áprilisi számában megjelent kutatásukban a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói Dr. Dariush Mozaffarian vezetésével arról számoltak be, hogy a vizsgált 2600 idősebb felnőtt közül akik a legtöbb omega-3 zsírsavat fogyasztották (ami főként a lazacban, makrélában, heringben, a tavi pisztrángban és a sárgaúszójú tonhalban található), átlagosan két évvel tovább éltek, mint azok, akik a legkevesebb omega-3-at fogyasztották.