Csökkenti a terhesség alatti szorongást a heti egy adag hal

Egy friss kutatás szerint azok a nők, akik soha nem vagy csak ritkán esznek olajos halat, például tonhalat vagy lazacot, 53 százalékkal nagyobb eséllyel küszködnek erős szorongással várandósságuk utolsó harmadában, mint a legalább heti egyszer ilyet fogyasztó társaik. Az eredmények alapján az is kiderült, hogy a vegetáriánusok közül a legszigorúbb étrenden lévőknél negyedével nagyobb a szorongás esélye, mint a rugalmasabbaknál, akik alkalmanként húst vagy halat is esznek.

Csökkenti a terhesség alatti szorongást a heti egy adag halA magasabb halfogyasztás és a gyengébb szorongás közötti összefüggés alapját az omega-3 zsírsavak jelenthetik – olvasható a tanulmányban, amely a PLOS ONE című szakfolyóiratban jelent meg.

A terhesség alatti stressz gyakori jelenség, és a szakirodalom szerint növeli a koraszülés, illetve az alacsony születési súly kockázatát. „Az egészséges várandósság érdekében a kismamáknak egészségesen kell táplálkozniuk, és ez nemcsak a terhesség idejére terjed ki” – mondta a szerzőként közreműködő Juliana Vaz, a brazil Pelotas-i Állami Egyetem munkatársa, aki szerint az egészséges étrend teljes kiőrlésű gabonát, zöldségeket, húst, baromfit és halat tartalmaz. A halak és a tengerből származó élelmiszerek jelentős része kiváló omega-3 forrás, ami azért kiemelkedő jelentőségű, mert a szervezet ezt az anyagot nem tudja előállítani, így muszáj külső forrásból bevinni. A növekvő magzat ráadásul növeli a kismama táplálékigényét.

„Kutatásunk során a vegetáriánus csoport egyáltalán nem érezte jól magát. A magzat agya drámai ütemben növekszik, így az összes omega-3-at felhasználja” – indokolta a jelenséget Dr. Ski Chilton, a Wake Forest Egyetem szakértője, aki hangsúlyozta: korábbi eredmények alapján az omega-3 jótékony hatással van az olyan magatartászavarokra, mint a depresszió, a szorongás vagy a skizofrénia.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az alacsony omega-3 szint miként járulhat hozzá a szorongás kialakulásához, de elképzelhető, hogy akadályozza a sejtek közötti kommunikációt, ami befolyásolja, miként reagál a szervezet a pszichés stresszre.