Halolajjal könnyebb leszokni

Kevesebbet dohányoztak azok, akik halolajat fogyasztottak. A kísérletben résztvevők egy hónapon át mindennap omega-3 kapszulát kaptak, ennek eredményeképpen 11 százalékkal visszaesett a dohánytermék-fogyasztásuk. Az omega-3 zsírsavak – a már ismert előnyök mellett – a dohányzásról való leszokásban is segíthetnek, mert csillapítják a nikotin iránti sóvárgást.

Halolajjal enyhíthető az epilepszia

Kis dózisú halolajjal csökkenteni lehet a görcsrohamok számát olyan betegekben, akik nehezen kezelhető, gyógyszerekre már nem reagáló epilepsziában szenvednek. Egy a napokban megjelent kutatás során a Kalifornia Egyetem kutatói Dr. Christopher DeGiorgio vezetésével 24 olyan epilepsziában szenvedő beteget vizsgáltak, akik nem reagáltak a gyógyszeres kezelésekre.

A halolaj kezelés után felépült az agysérült fiú

Grant Virgint 2012 szeptemberében gázolta el az autó, és a baleset következtében aortaszakadást, nyílt töréseket, traumás agysérülést és gerinctörést szenvedett. Az orvosok azt jósolták, hogy az akkor 16 éves fiú nem fogja túlélni az éjszakát. Grant édesanyja azonban nem volt hajlandó megfogadni a tanácsot, hogy „hagyják elmenni fiukat”.

Csökkenti a terhesség alatti szorongást a heti egy adag hal

Egy friss kutatás szerint azok a nők, akik soha nem vagy csak ritkán esznek olajos halat, például tonhalat vagy lazacot, 53 százalékkal nagyobb eséllyel küszködnek erős szorongással várandósságuk utolsó harmadában, mint a legalább heti egyszer ilyet fogyasztó társaik. Az eredmények alapján az is kiderült, hogy a vegetáriánusok közül a legszigorúbb étrenden lévőknél negyedével nagyobb a szorongás esélye, mint a rugalmasabbaknál, akik alkalmanként húst vagy halat is esznek.

Megvédi a szívünket a halolaj

Az American Journal of Physiology című lapban megjelent tanulmány szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj segíti a szívizomzat helyes működését és csökkenti a stressz szívre gyakorolt káros hatásait. A Jason Carter által vezetett kutatás során a szakemberek 67 egészséges jelentkező között végeztek megfigyelést, melynek során egyesek 9 grammnyi halolaj tablettát szedtek, mások placebóként 9 grammnyi olívaolaj tablettát fogyasztottak két hónapon keresztül.

Csökkentheti a diabétesz kockázatát a halolaj kapszula

Egy friss kutatás eredményei szerint a halolajtartalmú étrendkiegészítők csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szaklapban publikálásra kerülő kutatásukban a Harvard Egyetem szakértői kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrendkiegészítő megnöveli az adiponektin hormon szintjét, ami az inzulinérzékenységgel függ össze. E hormon magasabb vérszintjét más kutatások a szívbetegség alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozták.

Ellensúlyozhatja az egészségtelen ételek káros hatásait a halolaj

A legújabb kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halolajok ellensúlyozhatják a magas zsírtartalmú egészségtelen ételek negatív hatásait. Több mint egy évtizedes kutatás bizonyítja, hogy a magas zsírtartalmú étrend a neurogenezis, vagyis az új idegsejtek létrehozásának gátlása révén hat károsan az agyra. A Liverpooli Egyetem kutatói most kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, köztük a halolajok a táplálkozást, tanulást és a memóriát szabályozó agyi terület stimulálásával megelőzhetik ezt a káros hatást.

Aki halat eszik, tovább él?

A legújabb kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halak rendszeres fogyasztása meghosszabbíthatja az életünket. Az Annals of Internal Medicine áprilisi számában megjelent kutatásukban a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói Dr. Dariush Mozaffarian vezetésével arról számoltak be, hogy a vizsgált 2600 idősebb felnőtt közül akik a legtöbb omega-3 zsírsavat fogyasztották (ami főként a lazacban, makrélában, heringben, a tavi pisztrángban és a sárgaúszójú tonhalban található), átlagosan két évvel tovább éltek, mint azok, akik a legkevesebb omega-3-at fogyasztották.

Megelőzheti az időskori izomdegenerációt a halolaj

A Brit Tudományos Fesztiválon az Aberdeeni Egyetem munkatársai arról számoltak be, hogy a halolaj testedzéssel kombinálva védhet az időskori izomsorvadással szemben. A vázizom az emberi szervezet legnagyobb szerve, mely számos funkcióval rendelkezve meghatározza a fizikai állapotot és az életminőséget. Az egészséges öregedés során az izomtömeg évente 0,5-2 százalékkal csökken, ami hosszabb távon megnehezíti az életvitelt.

Csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát a halolaj

A lazac, pisztráng és más olajos halak fogyasztása jelentős mértékben javíthatja a memóriát. Egy új tanulmány szerint a halakban és a tengeri ételekben előforduló egyik zsírsav 15 százalékkal is fokozhatja a memória működését. Az új-zélandi Massey Egyetem kutatói Welma Stonehouse professzor vezetésével 176 egészséges felnőttnek adtak hat hónapig DHA tartalmú étrendkiegészítőt. Ez az omega-3 zsírsav főleg a lazacban, a makrélában, a szardíniában, a pisztrángban, a garnélarákban és a kagylókban fordul elő.