Halolajjal enyhíthető az epilepszia

Kis dózisú halolajjal csökkenteni lehet a görcsrohamok számát olyan betegekben, akik nehezen kezelhető, gyógyszerekre már nem reagáló epilepsziában szenvednek. Egy a napokban megjelent kutatás során a Kalifornia Egyetem kutatói Dr. Christopher DeGiorgio vezetésével 24 olyan epilepsziában szenvedő beteget vizsgáltak, akik nem reagáltak a gyógyszeres kezelésekre.

Halolajjal enyhíthető az epilepsziaA kísérlet során a betegek három különböző kezelésben részesültek, melyek mindegyike hathetes szünetekkel 10 hétig tartott. Az alacsony dózisú kezelésben az alanyok három halolaj kapszulát (kb. 1080 milligramm) kaptak naponta három kukoricaolajat tartalmazó placebo kapszulával együtt. A magas dózisú kezelés során a betegek naponta hat halolaj kapszulát kaptak, a placebo kezelés során pedig naponta kétszer kukoricaolaj tartalmú kapszulát kaptak.

Az alacsony dózisú halolaj kezelés alatt a görcsrohamok átlagos száma körülbelül 12 volt havonta, a magas dózisú halolaj kezelés alatt havonta valamivel több mint 17, a placebo kapszulás kezelés során pedig valamivel több mint 18. Két beteg teljesen görcsroham-mentes volt az alacsony dózisú halolaj szedése alatt, ami a magas dózisú halolajos és a placebo kezelésben részesült betegek között nem fordult elő.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a halolajban lévő omega-3 zsírsavak a véráramból átkerülhetnek a központi idegrendszerbe, ahol csökkentik a görcsrohamokat kiváltó agysejtek ingerlékenységét. DeGiorgio és munkatársai hozzátették, hogy további kutatások szükségesek eredményeik alátámasztására, azt azonban máris kijelenthetjük, hogy az alacsony dózisú halolaj biztonságos és olcsó beavatkozás lehet, amellyel az epilepsziás betegekben csökkenthető a görcsrohamok gyakorisága, és javítható a szív-érrendszeri egészség.