Megelőzheti az időskori izomdegenerációt a halolaj

A Brit Tudományos Fesztiválon az Aberdeeni Egyetem munkatársai arról számoltak be, hogy a halolaj testedzéssel kombinálva védhet az időskori izomsorvadással szemben. A vázizom az emberi szervezet legnagyobb szerve, mely számos funkcióval rendelkezve meghatározza a fizikai állapotot és az életminőséget. Az egészséges öregedés során az izomtömeg évente 0,5-2 százalékkal csökken, ami hosszabb távon megnehezíti az életvitelt.

Megelőzheti az időskori izomdegenerációt a halolajAz izomzat állapota testmozgással megőrizhető, azonban míg fiataloknál (18-35 éves korban) az edzés növeli az izomtömeget, addig idősebbeknél ez már önmagában nem elegendő.

Dr. Stuart Gray és munkatársai azonban kimutatták, hogy 18 hetes intenzív edzés halolajas étrenddel kiegészítve 20 százalékkal növeli az izomerőt, szemben a placebo csoport 11 százalékával. A pozitív hatás főként a halolajban jelenlévő omega-3-zsírsavaknak köszönhető, melyet a jövőben terveznek alkalmazni az időskori izomdegeneráció kezelésében. A bevezető vizsgálatban 65 év feletti hölgyek és urak vettek részt, akiknél 18 hetes edzési program mellett alkalmaztak kezelést – felük halolajas étrendi kiegészítőt, a többiek placebót kaptak. Az izomtömeg állapotát (térfogatát és zsírtartalmát) MR vizsgálattal követték nyomon, ezenfelül vizsgálták az inzulinra való reakciókészséget, vérmintákból a gyulladásos jeleket, szövetmintákból a fehérjeszintézist, továbbá a jelátviteli folyamatokat.

A kapott eredmények megerősítették a halolaj kedvező hatását. A résztvevők ezen felül funkcionális vizsgálaton vettek részt: felálltak, leültek, 4 métert sétáltak, és egyensúlyozniuk kellett három különböző pozícióban is. A halolajas csoportban lévők sokkal pontosabban hajtották végre ezen tevékenységeket, mint a kontrollcsoport.