Mi segít megőrizni a memóriánkat idős korban?

A brokkoli, a spenót és a tojássárgája gazdag luteinben, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben felidézzük korábban elsajátított képességeket és készségeket. Azoknak az idősebb felnőtteknek, akiknek a szervezetében magas a lutein szintje, jobb az emlékezőképességük. A lutein megvédi az agy bizonyos területeit, hozzájárul a jó memória megőrzéséhez.

Ezt egye, ha túl van az ötvenen

Az élet során változnak a táplálkozási igényeink. Ahogy idősebbé válunk, a szervezetünknek több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége az egészség fenntartásához. Fiatal korban minden a növekedésről és a nemzőképes szervezet karbantartásáról szól. Ötven éves kor után a cél a betegségek megelőzése, az optimális egészség, aktív szellem és test megőrzése.

Autóvezetés idős korban

Sok idős ember számára az autóvezetés szükséglet, a mindennapi élete, az önkontrollja, személyes szabadsága és függetlensége múlik rajta. Sajnálatos, hogy valamikor elkerülhetetlen lesz szembesülni a vezetés abbahagyásával, hiszen a kognitív és a fizikai funkciók az életkor előrehaladásával hanyatlanak – mondja Guohua Li, a Columbia Egyetem epidemiológusa.

Idősebben az élet napos oldalán

Az emberek idősödve egyre jobban megbíznak az emberekben, és egyre boldogabbak. Ahogyan idősödünk, nagyobb eséllyel látjuk meg másokban a jót, és elfelejtjük a kisebb csalódásokat, amelyek fiatalabb korban olyan óvatossá tesznek bennünket. A bizalom növekedésének természetesen árnyoldalai is vannak, mivel ez néha a csalók prédáivá teheti az időseket.

Böngésző bácsik, netező nénik

A közösségi portálok használata kiemelkedően jó hatással volt magányos idős emberekre, mind a kognitív képességükre, mind a fizikai állapotukra. Az elszigeteltségben élő idősek nagyobb valószínűséggel szenvednek különféle mentális és fizikai betegségekben, az internet segítségével azonban sokkal kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek maradhatnak.

Agytorna helyett valódi tornával a demencia ellen

Ha szeretné megelőzni az időskori demenciát, jobb, ha keresztrejtvény-fejtés helyett inkább elmegy futni egyet – állítják britt szakértők. Szerintük több bizonyíték mutat arra, hogy a kardio mozgásformák segíthetnek csökkenteni a demencia kialakulási esélyeit, ugyanakkor szinte semmi nem bizonyítja, hogy az agytornával megelőzhető lenne az elbutulás.

Az idős korban kezdőknek is jót tesz a mozgás

Még akkor is segít távol tartani a súlyos betegségeket és a demenciát a testmozgás, ha csak idős korban kezdjük el. Egy most közzétett kutatás 3 500 egészséges embert vizsgált nyugdíjas koruk környékén: akik elkezdtek mozogni, háromszor nagyobb valószínűséggel maradtak egészségesek a következő nyolc évben, mint az ülő életmódot folytató kortársaik.

Segíthet megelőzni az időskori agyzsugorodást a rendszeres testmozgás

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a rendszeres testmozgás sokkal hatékonyabb módja az időskori agyzsugorodás megelőzésének, mint a különböző szociális tevékenységek és agyműködést serkentő feladatok. Korábbi kutatások során a tudósok közvetlen kapcsolatot találtak az időskori agyzsugorodás, valamint a memória és az agy egyéb működési zavarai között.

Megelőzheti az időskori izomdegenerációt a halolaj

A Brit Tudományos Fesztiválon az Aberdeeni Egyetem munkatársai arról számoltak be, hogy a halolaj testedzéssel kombinálva védhet az időskori izomsorvadással szemben. A vázizom az emberi szervezet legnagyobb szerve, mely számos funkcióval rendelkezve meghatározza a fizikai állapotot és az életminőséget. Az egészséges öregedés során az izomtömeg évente 0,5-2 százalékkal csökken, ami hosszabb távon megnehezíti az életvitelt.

Túl gyorsan váltanak a lámpák a gyalogátkelőhelyeken

Egy brit felmérés szerint a legtöbb idős ember nem tud elég gyorsan átkelni az automatizált időzített gyalogátkelőhelyeken. A felmérést végző szakértők a Health Survey for England adatait felhasználva a 65 év felettiek gyaloglási sebességét hasonlították össze az időzített átkelőhelyeken való átkeléshez szükséges sebességgel, ami az Egyesült Királyságban és a világ sok részén is közel 1,2 méter/másodperc.