Mi segít megőrizni a memóriánkat idős korban?

A brokkoli, a spenót és a tojássárgája gazdag luteinben, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben felidézzük korábban elsajátított képességeket és készségeket. Azoknak az idősebb felnőtteknek, akiknek a szervezetében magas a lutein szintje, jobb az emlékezőképességük. A lutein megvédi az agy bizonyos területeit, hozzájárul a jó memória megőrzéséhez.

A University of Illinois munkatársai összesen 122 olyan felnőttet vizsgáltak, akiknek életkora 65 és 75 év között volt. A résztvevőktől vért vettek, hogy megállapítsák a luteinszintjüket, majd MRI segítségével elemezték agyuk struktúráját.

Javítja a memóriát

Főként a temporális kortexet elemezték, az agynak azt a részét, amely egyes képességek megőrzésében fontos szerepet játszik. Kiderült, hogy a magas luteinszintet mutatók jobban teljesítettek a teszteken is.

Ezen a ponton persze csak feltételezhetjük, hogy a magas luteinszint az, ami a jobb eredményekhez vezetett, és így a lutein hozzájárul egyes képességek és készségek időskori megőrzéséhez. Ennek egyértelmű bizonyításához további kutatásokra van szükség – fogalmaz a kutatást vezető Aron Barbey.

A tanulmány a Frontiers in Ageing Neuroscience című szaklapban jelent meg.