Egy maréknyi friss spenót

Nem a menzák kedvence a sötétzöld, kesernyés massza. A spenótnak pedig külön előnye, hogy nincs erős íze, így sok receptben akár észrevétlen is maradhat, a gyerekeink étrendjébe is becsempészhetjük anélkül, hogy tiltakoznának. A spenót igenis remek alap könnyű salátákhoz, és sok hasznos összetevője van, a bőrszépítő C-vitamintól kezdve az energiabomba vasig.

Spenótkörkép: vas, nitrit, oxálsav

Egy tévedésnek köszönhető, hogy azt gondoljuk, a spenótban a valóságnál tízszer több vas van. Annak ellenére, hogy ma már nem áll a vasban gazdag élelmiszerek vezető helyén, a spenót kínál néhány fontos egészséges összetevőt, és kevés kalóriája miatt ideális élelmiszer diétázáshoz is. Mitől olyan egészséges a spenót, és mire kell ügyelni az elkészítése során?

Mi segít megőrizni a memóriánkat idős korban?

A brokkoli, a spenót és a tojássárgája gazdag luteinben, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben felidézzük korábban elsajátított képességeket és készségeket. Azoknak az idősebb felnőtteknek, akiknek a szervezetében magas a lutein szintje, jobb az emlékezőképességük. A lutein megvédi az agy bizonyos területeit, hozzájárul a jó memória megőrzéséhez.

Popeye jól tudta, kell a spenót!

A nitrát alapvetően a zöld leveles ételekben található, mint amilyen például a spenót, és nagyon fontos az emberi test működése szempontjából, főleg a testmozgás alatt. Belga kutatók egy kísérlet során 27 személynek adtak nitrátot tartalmazó táplálékkiegészítőt edzésük előtt, majd azt figyelték, mindez milyen hatással van a teljesítményükre.

Agyfiatalító spenót

Nem véletlen, hogy Popeye a spenót mellett tette le a voksát, még ha ő nem is az agya, hanem az izomzata miatt ette a zöldséget. A K- és a B9-vitamin, valamint a lutein és a béta-karotin hozzájárul az agy frissességének megőrzéséhez, sőt még az Alzheimer-kórt is segít elkerülni. Már napi egy-két adag spenót is csodákra képes, megfiatalodhat tőle az agyunk.

A spenót tényleg erősít!

A spenótban és számos más leveles zöldségben található nitrát a Karolinska Intézet kutatói szerint erősíti az izmokat. Sima ivóvízbe fecskendezett nitrátot adtak a kutatók az egereknek egy héten át. Ezután, hogy lássák hogyan reagáltak az izmaik, a tudósok felboncolták a rágcsálókat és összehasonlították a kontrollcsoport egereinek izmaival.

Melegít az alkohol?

Mindenki tud egy-két olyan „ősi igazságot”, ami egészségünkkel kapcsolatos. Pedig ezeknek az állításoknak nagy része tévhit. Utánajártunk a leggyakoribbaknak. Sorozatunk első részében olyan gyakori tévhitekről rántjuk le a leplet, mint, hogy az alkohol melegít. vagy a sok sárgarépa jó hatással van látásunkra.

Tavaszi egészségbomba: a spenót

Jól emészthető, kalóriában szegény, vitaminokban, antioxidánsokban viszont nagyon gazdag. Ásványi anyag, folsav, B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk.