Melegít az alkohol?

Mindenki tud egy-két olyan „ősi igazságot”, ami egészségünkkel kapcsolatos. Pedig ezeknek az állításoknak nagy része tévhit. Utánajártunk a leggyakoribbaknak. Sorozatunk első részében olyan gyakori tévhitekről rántjuk le a leplet, mint, hogy az alkohol melegít. vagy a sok sárgarépa jó hatással van látásunkra.

A foltok a körmön kalciumhiányra utalnak

A körmeinken levő kis fehér foltok nem vitaminhiányt jelölnek – kisebb sérülések miatt jönnek létre.

A sárgarépától javul a látásunk

Bár a sárgarépában van A-vitamin és bétakarotin, amelyek hasznosak a szervezetünknek, látásunk ezektől még nem lesz élesebb. Így tehát hiába eszünk rengeteg répát – előbb tanulunk meg tőlük jól fütyülni, mint tökéletesen látni.

A vegetáriánusok tovább élnek

Egyes tanulmányok a vegetáriánusoknak hosszabb életet jósolnak, ami részben igaz is. A hosszú élet titka azonban nem a húsmentes táplálkozásban rejlik, sokkal inkább abban az életvitelben, ami a vegákra jellemző: kevés alkohol, semmi cigaretta, sok sport és egészséges életmód.

Az alkohol melegít

Ugyan néhány korty után valóban érezhetünk melegséget, de ez csak attól van, hogy pulzusszámunk megemelkedik. Az alkohol kitágítja a bőrereket, és pont az ellenkező hatást éri el – lehűlést okoz. Ezért van az, hogy ha az ittas emberek elalszanak, könnyen megfagyhatnak.

Ha halvány fénynél olvasunk, rontjuk a szemünket

Rontani nem rontjuk a szemünket, de tény, hogy megerőltetjük. A kevés fénynél rosszabbul látunk, ezért szemünknek jobban kell erőlködnie és fókuszálnia.

A spenót azért egészséges, mert sok vasat tartalmaz

Bár a spenót valóban nagyon egészséges, de tény, hogy nem vastartalma a legjelentősebb. Kevesen tudják, hogy a csokiban legalább annyi vas van, mint ebben a zöldségben. A leveleiből készített ételek azonban nagyon jók az emésztésre, így bátran fogyasszuk.

A friss gyümölcs egészségesebb, mint a fagyasztott

Bármilyen hihetetlen, de ez az állítás is hamis. Ha ugyanis nem a saját kertünkből vagy biotermelőtől szedjük például a barackot, nem lehetünk benne biztosak, hogy egészségesebb, mint fagyasztott társa. Előfordul ugyanis, hogy a gyümölcsöt sokáig szállítják és tárolják, esetleg éretlenül szedik le, és úgy kerül a boltok polcaira.

A horkolás ártalmatlan

A legnagyobb probléma az, hogy a levegő nem halad akadálytalanul, emiatt horkolás közben hosszabb-rövidebb ideig kimaradhat a légzésünk, ami után pedig hirtelen levegő után kapkodunk. Ez önmagában még nem lenne életveszélyes probléma, de hosszú távon súlyos következményekhez vezethet. Légzéskimaradáskor ugyanis csökken a vér oxigénszintje, és emelkedik a széndioxid szintje. Ezáltal az adrenalinszint is megemelkedik, ami miatt pedig nő a vérnyomás és a pulzusszám is.

Ha szoláriumban lebarnulok, később már nem éghetek le a napon

Helytelen. A szoláriumban ugyanis UVA-sugarak érik a bőrünket, amelyek nem jelentenek védelmet a napfény UVB-sugarai ellen.

(Folytatjuk)

(Németből fordította a Die 20 bekanntesten Gesundheitsirrtümer című cikk alapján T. B.)