Ha éjszaka kimarad a légzés

Éjjel sok hálószobában megtörténik: az egyik oldalon hangos horkolás, a másik oldalon álmatlanság. Néhány helyen azonban hirtelen csend következik, ami miatt a korábban bosszantott partner félve hallgatja, hogy a horkoló lélegzik-e még egyáltalán. Aztán egy zilált, hangos belélegzés – és az egész kezdődik elölről.

Szokások, amelyek ártanak a szívnek

Mindenki azt szeretné, hogy egészséges maradjon a szíve. A szív- és érrendszeri betegségek azonban nagyon sok embert érintenek, az USA-ban több mint a felnőtt lakosság egyharmadát. Néhány egyszerű szokás elsajátítása vagy megváltoztatása nagyban hozzájárulhat az egészséges életvitelünkhöz. Íme néhány rossz szokás, és az elkerülésükre szolgáló tippek.

Lökdösés, bökdösés, külön háló? Mit csináljunk a horkoló társsal?

A párom egész éjjel horkol, és nem tudok tőle aludni. Mit tegyek? Tényleg a külön hálószoba az egyetlen megoldás? Sokan teszik fel ezt a kérdést maguknak vagy ismerőseiknek, amikor a kialvatlanság miatt már erőtartalékaik végénél járnak. Fontos tudni, hogy a horkolás nemcsak házastársi gond, hanem komoly egészségügyi probléma is lehet. Létezik-e megoldás?

Kicsi, de kellemetlen társaink, a polipok

Amikor folyik az orrunk, egyik nátha váltja a másikat, vagy amikor a gyermek már ifjú éveiben is horkol, polipok lehetnek a háttérben. A polipok nyálkahártya-duzzanatok, amelyek többnyire „nyélen” ülnek. Előfordulhatnak a szervezet nyálkahártyával borított pontjain, például a gyomor-bél régióban, a húgyhólyagban, a fogaknál vagy az orrmelléküregekben.

Ha nyitott szájjal alszunk, romlik a fogunk

Nyitott szájjal aludni éppen olyan veszélyes, mint ha szénsavas üdítőt innánk lefekvés előtt. Ennek oka az, hogy ilyenkor a szájunk kiszárad, és savtúltengés keletkezik, ami a fogzománc vékonyodásához, majd a fogak romlásához vezet. A probléma főként a férfiakat érinti, mert ők inkább horkolnak, mint a nők, a harmaduk a száján keresztül lélegzik éjjel.

A trombitás nem horkol

Aki abba szeretné hagyni a horkolást, jól teszi, ha megtanul játszani valamilyen fúvós hangszeren… A trombitálók és a klarinétozók körében ugyanis csekélyebb az obstruktív alvási apnoé kialakulásának veszélye. Olyan kórképről van szó, melynél a torok hátsó részében lévő lágy szövetek „összeesnek”, így a levegő útját elzárva horkoláshoz vezetnek.

Mobilalkalmazással rögzíthetjük, miket beszélünk álmunkban

Ha valaki volt már kíváncsi arra, hogy vajon miről, esetleg kiről álmodik éjszakánként a párja, annak most itt egy új okostelefonos alkalmazás, melynek segítségével minderre fény derülhet. Persze nem kell mindjárt nyomozósdit játszani, az alkalmazás például arra is kiváló lehetőséget nyújt, ha kétkedő párunknak akarjuk bebizonyítani, hogy horkol.

Cumizással a horkolás ellen

A csecsemők nyugtató cumijára hasonlító szerkezet oldhatja meg a horkolással kapcsolatos problémákat: alvás közben előrehúzza a nyelvet, így a légutak szabadon maradnak. Elalvás előtt a horkolók a nyelvük hegyét a szerkezet szájba illeszkedő végébe illesztik. Dr. Adrian Williams, a Londoni Alváscentrum munkatársa azonban azt mondta, hogy több kutatással kell igazolni a cumi hatásosságát, és felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló készülékeket eddig nem tolerálták túl jól a betegek.

Horkol, mint egy vadkan…

A partnere horkol, mint egy vadkan, lehúzza a takarót, vagy megállás nélkül rugdos és forgolódik? Nincs vele egyedül. Egy új kutatás eredménye szerint az éjszakai alvászavarok több mint felét a partnerek okozzák. Az alvás rendkívül fontos az egészség szempontjából. Az alváshiány számos betegség forrása lehet a cukorbetegségtől kezdve, a különböző szívproblémákon át a depresszióig, sőt a Yale Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy az alvásmegvonás legyengítheti az immunrendszert is.

Az alvás közbeni légzéskimaradás és a horkolás kapcsolata

A horkolás nem csupán egy idegesítő szokás, ami az ember környezetében élőket az őrületbe kergeti, hanem egy olyan alvási rendellenesség jele, ami akár súlyos egészségügyi következményekkel is járhat. A horkolás akkor válhat különösen veszélyessé, ha úgynevezett obstruktív alvási apnoével (OSA), vagyis alvás közbeni légzéskimaradással jár együtt.