A trombitás nem horkol

Aki abba szeretné hagyni a horkolást, jól teszi, ha megtanul játszani valamilyen fúvós hangszeren… A trombitálók és a klarinétozók körében ugyanis csekélyebb az obstruktív alvási apnoé kialakulásának veszélye. Olyan kórképről van szó, melynél a torok hátsó részében lévő lágy szövetek „összeesnek”, így a levegő útját elzárva horkoláshoz vezetnek.

A trombitás nem horkolA probléma kezelés hiányában magas vérnyomást, stroke-ot, cukorbetegséget, szívbetegséget, depressziót, illetve más egészségügyi gondokat is okozhat.

Aki azonban megtanul játszani egy fúvós hangszeren – főleg rézfúvóson, például trombitán vagy harsonán –, annak megerősödnek a felső-légúti izmai, s ennek köszönhetően a lágyszövetek nem fognak összeesni.

A szakértők Berlin-kérdőívet töltettek ki a kutatás résztvevőivel az obstruktív alvási apnoé kockázatának felmérésére, s úgy találták, hogy a fúvós hangszeren játszók csoportjában jelentősen kisebb a betegség kialakulásának veszélye.

Az eredmények alapján a „fúvósok” 92 százalékánál lehetett alacsonyabb kockázattal számolni, míg a többiek csupán 55 százalékáról volt elmondható ugyanez.

A fejleményekről elsőként a barcelonai Alvás és Légzés Konferencián számoltak be a szerzők, és hozzátették, hogy a fúvós hangszeren való játék hasznos lehet azok számára, akiknél magasabb az alvási apnoé kialakulásának kockázata.

„Kis elemszámú mintán végzett kutatásunk érdekes elmélettel bővíti az alvási apnoé megelőzésére irányuló törekvéseket. Ha mindezt sikerül szélesebb körben is megerősíteni, a módszer olcsó és egyszerű alternatívát jelenthet” – magyarázta Silas Daniel Raj, a kutatócsoport tagja.