Ha éjszaka kimarad a légzés

Éjjel sok hálószobában megtörténik: az egyik oldalon hangos horkolás, a másik oldalon álmatlanság. Néhány helyen azonban hirtelen csend következik, ami miatt a korábban bosszantott partner félve hallgatja, hogy a horkoló lélegzik-e még egyáltalán. Aztán egy zilált, hangos belégzés – és az egész kezdődik elölről.

A horkolás kezdetben bosszantó, különösen a partner számára. Rövid idejű légzési elégtelenség (apnoe) esetén azonban számos betegség kockázata megnő. Ezért fontos a horkoló orvosi kivizsgálása.

Alvási apnoe: tünetek és okok

Horkolásnál a száj- és a torok izmainak lazulása miatt visszacsúszik a nyelv, és elzárja a hátsó szájpadlást, így a felső légutakat. A szűkített légutakon keresztül történő lélegzetvétel tipikus éjszakai zajokhoz vezet, amely megkeserítheti a partner álmát.

Ám a következmények komolyak lehetnek. A légzés akár ijesztően hosszú időre is leállhat, és ez éjszaka akár 400-szor is megtörténhet.

A vér növekvő szén-dioxid koncentrációja következtében azonban a légzésközpont „kiadja a parancsot” a légzés folytatására. Bekövetkezik a szervezet saját ébresztési reakciója, ami gyakran nyilvánul meg különösen hangos lélegzetvételként, ám ezt a horkoló nem érzékeli, illetve nem emlékszik rá.

A lélegzet kimaradását a szaknyelv alvási apnoének nevezi, maga az „apnoe” szó pedig a görög „szélcsend” kifejezésből származik.

Mi az obstruktív alvási apnoe?

Ha az alvási apnoe szindróma a blokkolt légutak miatt jelentkezik, obstruktív alvási apnoe-ról beszélünk.

A ritka központi alvási apnoe esetén a légzési rendellenesség oka a központi idegrendszer. A nyitott légutak ellenére a légzés nem megfelelően szabályozott, például a neurológiai zavar okozta genetikai károsodás miatt.

Milyen kockázatai vannak a légzéskimaradásnak?

A légzéskimaradások legfeljebb két percig tartanak, és nagyon megterhelők a szervezet számára:

  • a vér oxigéntartalma csökken
  • stressz-hormonok szabadulnak fel
  • a vérnyomás emelkedik
  • nem ritkán szívritmuszavarhoz vezet

A magas vérnyomás az alvási apnoés betegek mintegy felét érinti; ezért náluk jelentősen nagyobb a szívinfarktus és a stroke kockázata. Ugyanakkor a stroke-betegek mintegy 60%-ánál van alvással kapcsolatos légzési rendellenesség, például alvási apnoe. Az alvási apnoe tehát potenciálisan életveszélyes betegség.

Mindennapi következmények

Ezenkívül az alvás korlátozott minősége számos további egészségi következményhez vezet, például:

  • krónikus nappali fáradtság
  • reggeli fejfájás
  • csökkent teljesítőképesség
  • agresszivitás
  • depresszió
  • impotencia

Az érintettek kevésbé ellenállók, és a vezetés közbeni elalvásból eredő balesetek is ennek a számlájára írhatók.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!