Ha éjszaka kimarad a légzés

Aki különösen veszélyeztetett

Különös kockázatnak vannak kitéve:

  • a horkolók
  • a cukorbetegek
  • a túlsúlyos gyerekek

Hogy ez miért van így, megvilágítjuk az alábbiakban.

Horkolók: nagy kockázat

Éjszakánként több mint 30 millió német horkol. A szakértők úgy vélik, hogy közülük 2,5-4 millió ember szenved alvási apnoéban. A horkolók 10-szer gyakrabban kapnak stroke-ot, mint a „nem horkolók”, az alvási apnoe betegeknél ugyancsak magas a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Feltehetően sok stroke és szívroham elkerülhető lenne korai diagnózissal és terápiával.

A cukorbetegség és az alvási apnoe

Ezek együtt veszélyes kombinációt alkotnak: mindkettő növeli ugyanis a stroke és a szívinfarktus kockázatát – különösen a férfiak és a túlsúlyos személyek veszélyeztettek. A két betegség robbanásveszélyes keveréket képez, és a másodlagos betegségek kockázata szintén jelentősen nagyobb.

Túlsúlyos gyerekek

A túlsúlyos gyermekek gyakran szenvednek alvási apnoéban, amint azt a Royal London Hospital tanulmánya is mutatja. Az alvási apnoe számottevően rontja a gyermekek tanulási teljesítményét. Az egészségi következmények – például krónikus nappali fáradtság, fejfájás és ingerlékenység – óriási mértékben megnehezítik az érintett gyermekek mindennapi életét. A tartósan rossz alvás a vitalitás teljes elvesztéséhez vezet.

Diagnosztika és terápia

Ha alvási apnoe gyanúja merül fel, konzultáljon orvosával. Háziorvosa Önt esetleg fül-orr-gége- vagy tüdőszakorvoshoz irányíthatja. Kezdetben ambuláns elődiagnózis végezhető el. Ehhez adnak Önnek egy kis hordozható mérőeszközt, amelyet lefekvés előtt rögzíthet a testhez. A készülék többek között rögzíti a pulzust és a horkolás zaját.

Ha a mért értékek növelik az alvási apnoe gyanúját, a végső diagnózist egy alvásdiagnosztikai központban („alváslabor”) állapítják meg. Az alvási apnoe tünetegyüttes kezelésére speciális maszkot lehet alkalmazni, de a műtét is lehetséges megoldás.

Milyen kezelés lehetséges?

Különféle lehetőségek kínálkoznak a horkolás megelőzésére.

  • Gyakran már egy kis súlycsökkenés is mérhető javuláshoz vezet: egy finn vizsgálatban fogyás után a betegek negyede egyáltalán nem horkolt!
  • Mondjon le a késői vacsorákról, valamint a vacsora előtti alkoholról és dohányzásról; ugyanígy a nyugtatókról és az altatókról, valamint az antihisztaminokról – ezek ellazítják az izmokat, és így a száj és a torok területét is.
  • Mint minden alvásproblémánál, itt is érvényes, hogy tartsa magát az alváshigiéniai szabályokhoz: biztosítsa a csendes környezetet, megfelelően szellőztesse ki a hálószobát, és mindig azonos időben feküdjön le aludni.
  • Aludjon megemelt felsőtesttel, és kerülje a hanyattfekvést.
  • Az orvosi kereskedelemben különböző horkoláscsökkentő segédeszközök kaphatók (pl. alvómellény, állcsík, orrtapasz vagy orrcsipesz).

Maszk kezelés

Ha a horkolás nem javul, és valójában apnoéról van szó, akkor ezt kezeltetni kell: nagyon jó eredményt érhetünk el a légzőszervi terápiás készülékekkel, bár ezeket nem mindenki tudja könnyen megszokni. Különösen hasznos az „orr-túlnyomásos készülék”, amelyben az oxigénben gazdag levegőt alvás közben a légzőrendszerbe jutó túlnyomás révén egy légzési maszk továbbítja.

Segíthet a műtét

Számos sebészeti terápia áll rendelkezésre az alvási apnoe kezelésére. A műtét akár ambuláns is lehet. Az operáció során általában a száj és a torok szöveti részeit eltávolítják a légzés megkönnyítésére.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Kapcsolat az alvási apnoe és a stroke között