Ha éjszaka kimarad a légzés

Éjjel sok hálószobában megtörténik: az egyik oldalon hangos horkolás, a másik oldalon álmatlanság. Néhány helyen azonban hirtelen csend következik, ami miatt a korábban bosszantott partner félve hallgatja, hogy a horkoló lélegzik-e még egyáltalán. Aztán egy zilált, hangos belélegzés – és az egész kezdődik elölről.

Lökdösés, bökdösés, külön háló? Mit csináljunk a horkoló társsal?

A párom egész éjjel horkol, és nem tudok tőle aludni. Mit tegyek? Tényleg a külön hálószoba az egyetlen megoldás? Sokan teszik fel ezt a kérdést maguknak vagy ismerőseiknek, amikor a kialvatlanság miatt már erőtartalékaik végénél járnak. Fontos tudni, hogy a horkolás nemcsak házastársi gond, hanem komoly egészségügyi probléma is lehet. Létezik-e megoldás?

Kapcsolat az alvási apnoe és a stroke között

Az alvás közbeni légzéskimaradást már eddig is összefüggésbe hozták a stroke-kal, friss kutatások szerint azonban ez a rendellenesség akár úgynevezett csendes stroke-ot is okozhat, amikor mindenféle látható tünet nélkül pusztulnak el az agyszövetek. Egy másik vizsgálat során pedig azt mutatták ki a szakemberek, hogy a stroke előtti gyors memóriaromlás megnöveli a betegség halálos kimenetelének arányát.

Az alvás közbeni légzéskimaradás és a horkolás kapcsolata

A horkolás nem csupán egy idegesítő szokás, ami az ember környezetében élőket az őrületbe kergeti, hanem egy olyan alvási rendellenesség jele, ami akár súlyos egészségügyi következményekkel is járhat. A horkolás akkor válhat különösen veszélyessé, ha úgynevezett obstruktív alvási apnoével (OSA), vagyis alvás közbeni légzéskimaradással jár együtt.

A súlyosan horkolók több balesetet okoznak

A nőknek igen komoly esélyük van arra, hogy a párjuk horkolása riassza fel őket álmukból, hiszen egyes felmérések szerint a férfiaknak közel 40 százaléka rendszeresen horkol. A hölgyeknél ez az arány megközelítőleg 24 százalék, míg a gyerekeknek egytizedét érinti ez a probléma. Mert, hogy itt valódi problémáról lehet szó, az a következmények ismeretében kijelenthető. – erről beszél dr. Augusztinovicz Mónika, a Budapesti Fül-orr-gége Központ szakorvosa.

Stroke – álomban

A stroke a harmadik vezető halálok világszerte, a középkorú és idősebb felnőttek, különösen a férfiak körében a leggyakoribb. A most végzett legújabb vizsgálatok az alvási apnoét is egyértelműen a stroke egyik kiváltó okaként tüntetik fel.