Lökdösés, bökdösés, külön háló? Mit csináljunk a horkoló társsal?

A párom egész éjjel horkol, és nem tudok tőle aludni. Mit tegyek? Tényleg a külön hálószoba az egyetlen megoldás? Sokan teszik fel ezt a kérdést maguknak vagy ismerőseiknek, amikor a kialvatlanság miatt már erőtartalékaik végénél járnak. Fontos tudni, hogy a horkolás nemcsak házastársi gond, hanem komoly egészségügyi probléma is lehet. Létezik-e megoldás?

Szakemberek szerint a horkolók 34%-kal nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot, és 67%-kal nagyobb náluk a sztrók kockázata.

Tapintatosan beszéljünk róla

További probléma lehet az alváskori apnoé, azaz légzésszünet, kialvatlanság, ingerlékenység, összpontosítás hiánya és a csökkent libidó. Ezért fontos utánajárni szakorvos vagy alvásspecialista segítségével, hogy mi okozza a gyakori horkolást. De mit tegyünk addig, amíg megoldódik a helyzet? Íme, néhány gyakorlati jó tanács:

  • Ha mód van rá, aludjunk külön hálószobában. A jó alvás mindkét fél számára fontos, és kipihenten a napi problémák is sokkal zökkenőmentesebben oldhatóak meg.
  • Ha a különalvás nem lehetséges, megoldás lehet egy füldugó is.
  • Lökdösés helyett a finom csiklandozás is megteszi. Az enyhe viszkető érzés megzavarja az alvót, ami a légzési mintájának megváltozását okozza. Szerencsés esetben abbamarad a horkolás annyi időre, amíg a másik fél el tud aludni.
  • Segíthet, ha a horkoló felpolcolja a fejét, orrcseppet vagy -sprayt használ, hálósapkát visel és/vagy lefogy valamennyit.

Sose feledjük azonban, hogy a horkolás egészségügyi állapot és nem személyiségbeli hiba, és ilyen módon kell közelíteni is hozzá.

Ha az alkalmi horkolás rendszeressé válik, próbáljuk meg közösen végiggondolni, milyen változás állt be a horkoló fél egészségében vagy szokásaiban, ami hozzájárulhatott ehhez. Mindenképpen tapintatosan és nyugodtan beszéljünk a témáról, soha ne olyankor, amikor mindketten álmosak és kialvatlanok vagyunk.

A lényeg: semmi probléma azzal, ha alkalmanként oldalba bökjük házastársunkat. De ha hosszú és boldog házasságra vágyunk, bosszankodás és veszekedés helyett keressük meg a probléma gyökerét, amilyen hamar csak lehet.

(Angolból fordította: H. Orsi)