Kicsi, de kellemetlen társaink, a polipok

Amikor folyik az orrunk, egyik nátha váltja a másikat, vagy amikor a gyermek már ifjú éveiben is horkol, polipok lehetnek a háttérben. A polipok nyálkahártya-duzzanatok, amelyek többnyire „nyélen” ülnek. Előfordulhatnak a szervezet nyálkahártyával borított pontjain, például a gyomor-bél régióban, a húgyhólyagban, a fogaknál vagy az orrmelléküregekben.

Orrpolipok

A népnyelv polipokon általában az orrnyálkahártya jóindulatú elszaporodását érti. A polipok jóindulatú daganatok, kötőszövetekből állnak és folyadékot tartalmaznak. A legtöbb orrpolip szár vagy csepp alakú, ritkábban laposan ülnek a nyálkahártyán. Néhány milliméter nagyságúak lehetnek, de néha annyira kitágulnak, hogy elzárják a teljes orrüreget.

Időben kell elkapniAz orrpolipok keletkezésének legfőbb oka az orrnyálkahártya krónikus gyulladása. Ezt okozhatják például vírusok, baktériumok vagy gombák. Allergia, asztma vagy bronchitis esetén is elváltozhat az orrnyálkahártya. Amint a nyálkahártya-gyulladás krónikussá válik, fennáll annak a veszélye, hogy polipok fejlődnek, és létrejön egy ördögi kör: a duzzanat miatt az orr szellőzése nehézzé válik, ami aztán további gyulladásoknak kedvez, amelyek aztán ismét polipokhoz vezetnek. Orrpolipok előfordulnak emellett a cisztás fibrózis tipikus mellékhatásaként és az aszpirin-túlérzékenységben szenvedőknél.

Panaszok és komplikációk

Ha a polipos duzzanatok nagyon kicsik és nem befolyásolják a légzést, az érintettek többsége semmit nem vesz észre. Ha azonban a polipok nagyobbak, akkor zavarhatják az orron át történő légzést. Gyakran okoznak olyan érzést, mintha idegen test lenne az orrban.

Horkolás és alvási zavarok is lehetnek az orrpolip jelei, mivel fekve a légzés különösen nehéz. Ezen kívül folyamatosan ismétlődő orrmelléküreg-gyulladások, gennyes nátha, valamint a szagérzékelés gyengülése vagy akár teljes elvesztése is előfordulhat.

Sokszor az ún. „orrból beszélés” is polipok meglétére utal. Egyéb tünetként felléphet fejfájás vagy krónikus bronchitis. Ha az orrmelléküregek érintettek, a beteg érezhet feszülést az arcon, különösen a szem körül, az arc felső részén, vagy a homlokon.

Szövődmények

Az orrpolipok gyakran az orrmelléküregbe vezető út közelében vannak, és jelentősen leszűkítik azokat. Az orrmelléküregek szellőzése romlik, és a váladék nehézen, vagy egyáltalán nem folyik le, ez pedig orrmelléküreg-gyulladáshoz vezethet. Nagyon ritkán a gyulladás megtámadhatja a csontot és a lágy szöveteket, szélsőséges esetben akár az agyat is.

Alternatív kezelés

A gyógyszeres vagy a műtéti kezelés mellett egyes esetekben a polipok akupunktúrás kezeléssel (például lézerakupunktúra) csökkenthetők. Néha beválik a homeopátiás vagy a biorezonanciás kezelés is.

(Németből fordította: Koncz László)