Szokások, amelyek ártanak a szívnek

Mindenki azt szeretné, hogy egészséges maradjon a szíve. A szív- és érrendszeri betegségek azonban nagyon sok embert érintenek, az USA-ban több mint a felnőtt lakosság egyharmadát. Néhány egyszerű szokás elsajátítása vagy megváltoztatása nagyban hozzájárulhat az egészséges életvitelünkhöz. Íme néhány rossz szokás, és az elkerülésükre szolgáló tippek.

Tévénézés

Az órákon át való egy helyben ülés növeli a szívbetegségek és sztrók kockázatát, még rendszeres testedzés mellett is. A hosszan tartó mozgáshiány ugyanis hatással van a vér zsír- és cukorszintjére. Iktassunk be ülő életmódunkba rendszeres rövid mozgásokat. Óránként tegyünk egy kört a lakásban, a munkahelyen beszélgetés vagy telefonálás közben álljunk fel.

A magány, a depresszió is a szív ellensége

Túlzott ellenségeskedés és depresszió

Barátságtalannak, stresszesnek, depressziósnak érzi magát? Kárt tehet vele a saját szívében. Bár időnként mindannyiunban előjönnek ezek az érzések, nem mindegy, hogyan kezeljük azokat. Akik sokat rágódnak a rossz dolgokon, nagyobb veszélyben vannak, mint akik képesek nevetni rajtuk, vagy legalább kibeszélni a problémákat valakivel.

A horkolás semmibe vétele

A horkolás, az apró bosszúságon túl, komolyabb dolgok jele is lehet. Az obstruktív alvási apnoé, az az állapot, amikor alvás közben megszakad a légzés, a vérnyomás hirtelen megugrását okozhatja. Ez a betegség elsősorban az elhízott embereknél jelentkezik, de soványaknál is előfordulhat. Ha Ön horkol, és gyakran ébred fáradtan, beszéljen orvosával a problémáról.

Fogselyem használatának elhanyagolása

Bár az oka ismeretlen, de erős összefüggés van a fogíny- és szívbetegségek között. A nem kielégítő fogápolás következtében lerakódás képződhet a fogakon, ami ínybetegségekhez vezethet. Az egyik elmélet szerint az itt megtelepedő baktériumok okoznak gyulladást a testben. Az ínybetegségek kezelése javítja a véredények működését, és ezzel csökkenti az aterotrombózis kockázat.

Visszahúzódás a világtól

Bár olykor-olykor mindnyájan vágyunk egy kis magányra, a kapcsolatok ápolása szintén hozzájárulhat egy hosszabb és egészségesebb élethez. Csináljunk közös programokat barátainkkal és szeretteinkkel, amikor csak tudunk.

Teljes erőből, vagy sehogy

Sok ember van, főleg a 40-esek és 50-esek között, aki teljes erőbedobással veti bele magát a testedzésbe, aztán ugyanolyan hirtelen abba is hagyja. A testmozgást érdemes lassan és tartósan végezni. A legfontosabb a rendszeresség.

(Túl sok) alkohol fogyasztása

Azt már tudjuk, hogy egy kevés alkohol jót tehet a szívnek. A túlzott alkoholfogyasztás azonban magas vérnyomást és szívproblémákat okozhat. Ráadásul a többletkalóriák súlygyarapodáshoz is vezethetek, ami szintén rossz hatással van a szívre.

Túlzásba vitt evés

Az elhízás a szívbetegségek egyik legnagyobb kockázati tényezője. Figyeljünk oda az elfogyasztott ételmennyiségre és a bevitt cukortartalomra.

Vörös húsok fogyasztása

Tekintsük a vörös húsokat inkább alkalmi kényeztetésnek és ne a napi menü részének. A vörös húsokban sok a telített zsír, a feldolgozott húsok pedig, például a bacon, tovább növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ideális esetben a napi étrendnek maximum 10%-a származik állati termékekből.

Rendszeres ellenőrzések halogatása

Az, hogy 24 évesen még teljesen egészségesek voltunk, nem jelenti azt, hogy 40, 50, 60 évesen is azok vagyunk. Ellenőriztessük rendszeresen a vérnyomásunkat, koleszterinünket, vércukorszintünket. Ezek megemelkedése a „csendes gyilkosok” (szívbetegség, sztrók, cukorbetegség) jelenlétére utalhatnak.

Aktív vagy passzív dohányzás

A dohányzás kész szerencsétlenség a szívre. Elősegíti a vérrögképződést és a lerakódást az érfalakon, ami érelzáródáshoz vagy érszűkülethez vezethet. Külön rossz hír, hogy a dohányosok környezetében élő passzív dohányosok kockázata ugyanolyan mértékű.

Gyümölcs- és zöldségmentes étrend

A szív számára egészséges étrend növényi alapú. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú fehérjét, és csökkentsük minimálisra az egészségtelen „műkaja” mennyiségét. A legújabb kutatások szerint az étkezéseinknek legalább felerészben zöldségből és gyümölcsből kellene állniuk.

Fizikai tünetek figyelmen kívül hagyása

Ha eddig három emeletet gond nélkül megmászott, és most hirtelen már az első emeletnél kihagy a lélegzete, ideje, hogy megvizsgáltassa magát. Jobb a túlzott elővigyázatosság, mint a hirtelen szívroham.

(Angolból fordította: H. Orsi)