Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Mi minden van a rágógumiban?

A rágógumi igen népszerű: becslések szerint minden német évente 100 rágógumit rág. A gyerekek lelkesednek a felfújható buborékokért és az automaták színes golyóiért, de a felnőttek is szeretik a rágót. A sokféle fajtát különféle okokból rágják: egyesek fogápolásra használják, mások nikotinos rágógumit rágnak, ha úgy érzik, hogy cigarettára van szükségük.

Szokások, amelyek ártanak a szívnek

Mindenki azt szeretné, hogy egészséges maradjon a szíve. A szív- és érrendszeri betegségek azonban nagyon sok embert érintenek, az USA-ban több mint a felnőtt lakosság egyharmadát. Néhány egyszerű szokás elsajátítása vagy megváltoztatása nagyban hozzájárulhat az egészséges életvitelünkhöz. Íme néhány rossz szokás, és az elkerülésükre szolgáló tippek.

Hogyan szüntessük meg a kutyák rossz leheletét?

A foghigiénia ugyanolyan fontos az állatoknál, mint az embereknél. Az Amerikai Állatorvosi Szövetség szerint a 3 évesnél idősebb macskák 68%-át és a kutyák 78%-át érintik fogászati problémák. Ha ezeket nem kezelik, az ugyanolyan bajokhoz vezethet, mint az embereknél: rágási problémák, fogak elvesztése, a fertőzött fogakból eredő szervi megbetegedések.

A szájzuhany – praktikus segítő a fogápoláshoz

A helyes fogtisztítás elengedhetetlen a fogak épségének megtartásához, hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A szájzuhany különösen a fogközök tisztítására lehet hasznos segítőnk. De vajon helyettesíti-e a fogselymet? Mire kell ügyelni a szájzuhannyal történő tisztításkor? Lássuk, milyen a jó szájzuhany, mire vigyázzunk, és hogyan használjuk helyesen.

Potenciazavart okozhat a férfi rossz foga

A fogínybetegséggel, ínyfertőzéssel küzdő férfiaknál gyakoribbak a merevedési zavarok – legalábbis egy friss kínai kutatás szerint. A krónikus bakteriális ínyfertőzés felnőtteknél a fogvesztés leggyakoribb oka, az állapot eredményeként megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések és számos gyulladásos betegség kockázata. A fogápolás vélhetően jó ellenszer…

Így lesznek egészségesek a gyermek fogai

Az egészséges táplálkozás és a tudatos életmód a minőségi, hosszú és betegségmentes élet egyik záloga. Sokat tudunk arról, hogy milyen ételek és italok szükségesek egy fejlődésben lévő gyermek számára, de jóval kevesebbet arról, hogy mire van szükségük a fogaiknak. A gyermek fogainak épsége tükrözi az életmódját, étkezési és szájhigiéniai szokásait.

Így etessük a fogainkat!

Nem mindenki tudja, mi jó, mi rossz a fogainknak. Nézzük, mely élelmiszerek erősítik és védik a fogakat, és melyek azok, amelyek megbetegítik. A zöldségeket, például a sárgarépát vagy a zellert alaposan meg kell rágni, így masszírozhatjuk az ínyt, a fokozott nyálképződés tisztítja a fogakat, fogak közötti réseket, és semlegesíti a nagy mennyiségű savat.

Készítsünk saját fogápoló szereket!

Szinte mindenki tapasztalta már, milyen kellemetlen a rossz lehelet, akár magunkról, akár a környezetünkről van szó. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a fogkő eltávolítása a jó szájhigiénia elengedhetetlen része, két vizit között azonban a saját gyógynövényes készítményeink értékes támogatói lehetnek fogaink ápolásának, kellemes közérzetünknek.

Fogápolási mítoszok

Tényleg örökölhetők a rossz fogak? A rágógumizás kivált egy fogmosást? Az alma gátolja a fogszuvasodást? Károsak a szájvizek? Mennyi ideig mossunk fogat? Igaz és hamis állítások, tévhitek tartják magukat, amelyeket követve azután károsodhatnak a fogaink, és rendszeres látogatói lehetünk a fogorvosi rendelőknek. Ismerjük meg a leggyakoribb tévhiteket.